Hét emlékfa hét hősi halált halt DHV-dolgozó emlékére

iho   ·   2014.09.06. 16:15
debr_saletr0

1944. június 2-án amerikai bombázók támadták a Kárpát-medence főbb szállítási vonalait, köztük a debreceni Nagyállomást is. A több hullámban zajló légi csapás alatt 102 bombázó több mint 200 tonna bombát dobott le a vasútállomásra azért, hogy az ahhoz kapcsolódó vágány hálózatot megsemmisítse. A pontatlan navigáció miatt az eredeti célponttól távolabb bombatalálat ért beépített területeket is, súlyos károkat okozva ezzel a DHV Salétrom utcai telephelyén.

A Salétrom utcai emlékmű (fotók: DKV Zrt.)

Hetvenhét különböző erejű légibomba csapódott be oda, megsemmisítve a tekercselő-, festő-, asztalos, felújító és forgácsoló műhelyt, három motorkocsit, az 1943. januárban forgalomba állított három sínautóbuszt, egy budapesti és öt debreceni pótkocsit valamint a Petőfi téri igazgatósági épületet. A bombázások miatt több helyen is súlyosan megrongálódott a pálya és a felsővezeték.

A forgalmat a Bika Szálló–Nagyerdő szakaszon 1944. június 10-ére, a Nagyállomás–Bika Szálló szakaszon július 7-ére sikerült visszaállítani. Az égető járműhiány csökkentése érdekében Nagyváradról bérelt járműveket a Társaság.

Papp László vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester ültet

A súlyosan megrongálódott Salétrom utcai telep helyett a járműveket a Nagyerdőn tárolták, de a szeptember 1-jei újabb légitámadásban ez az ideiglenes telephely is megsemmisült. Az újabb bombázások idején a DHV hálózatát hat bombatalálat érte, amelyből öt a fővonalat találta el.

1944. október 19-én a szovjet csapatok kiűzték a németeket a városból és megkezdődhetett a háború okozta hatalmas károk helyreállítása. 1944. október 22-én a fővonal kis szakaszán (Nagyerdő–Városi Kórház), míg november 27-én a teljes fővonalon újra megindulhatott a közlekedés. A mellékvonalakon 1944. december 9-re állt helyre a menetrendszerű közlekedés.

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója is ültetett egy fát néhai kollégái tiszteletére

A júniusi és szeptemberi bombázásokban a társaság alkalmazottai közül több ember súlyosan megsérült, heten szolgálattejesítés közben életüket vesztették.

Az áldozatok:

  • Czura Ábel, villamos kalauz,
  • Hamza József, előmunkás,
  • Kiss Elek, villamos kalauz,
  • Madarász Erzsébet, villamos kalauz,
  • Molnár Erzsébet, takarítónő,
  • Perecsényi Imre, szerelő, lakatos,
  • Szigetfalvi Ferenc, villamos kalauz.

Rájuk emlékezett a DKV: az 1944. évi bombázások 70. évfordulója alkalmából, a Salétrom utcai telephelyen Emlékparkot hoztak létre. A hét áldozat emléke előtt tisztelegve szeptember 5-én hét facsemetét ültettek el: ásót ragadt Papp László, Debrecen alpolgármestere, Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója, Csányi Jenő forgalmi igazgató, Hernádi Zoltán értékesítési igazgató, Nyikos István parkolási üzletágvezető, Pongor Csaba műszaki igazgató és Tóth Szabolcs gazdasági igazgató.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek