Hétfőtől ismét repül a Qantas

iho/repülés   ·   2011.10.30. 23:55

Egy ausztrál bíróság ítélete szerint a Qantas és a szakszervezetek vitáját 21 napon belül tárgyalásos úton rendezni kell, de a szakszervezetek fel kell, hogy függesszék a sztrájkot és a légitársaságnak hétfőn újra el kell indítania járatait.

Az ítélet nem sokkal azután született, hogy az ausztrál miniszterelnök is a vita lezárására szólította fel a feleket. A bíróság döntése a kontinensnyi ország elmúlt évtizedének legdrámaibb munkaügyi konfliktusát rekesztette be, amelynek következtében a nemzeti légitársaság teljes flottája a földre kényszerült.

A vita egyfelől a fizetések és a munkakörülmények körül robbant ki, másfelől azért, mert a társaság egyre Ausztrálián kívül, Ázsiában fejlesztette üzemeltetési központjait.

A leállás 70 ezer utast érintett, 108 repülőgép maradt a földön és majdnem 500 járatot kellett lemondani. A járatok hétfőn délután indulhatnak újra, de ekkor még nem áll helyre a teljes menetrend. A szakszervezeti vezetők a bírósági döntés után közölték, segítenek a légitársaságnak a normális helyzet helyreállításában, de attól tartanak, hogy a jelenlegi vezetés zátonyra futtatja a vállalatot.

A Qantas vezérigazgatója szerint a leállás napi 20 millió ausztrál dollárba, mintegy 21,4 millió amerikai dollárba került a cégnek, az ősz folyamán tartott kisebb munkabeszüntetések pedig eddig összesen 70 milliós veszteséget okoztak. Kérdés az is, mekkora esést szenvednek el a Qantas-részvények a tőzsdén, miután ebben az évben már eddig is negyvenszázaléknyit csökkent az értékük.

Akik nyertek a vitán: a Virgin Australia a vasárnapi 3500 után hétfőre még plusz 3000 ülésnyi kapacitást dob be a kiesett Qantas-járatok helyett, az Etihad és az Air New Zealand is plusz gépeket irányít ausztráliai belső vonalakra. Ugyanakkor a világ 22 nagyvárosában maradtak járat nélkül a Qantas nemzetközi utasai.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.