Hétszázezer gép a magyar légtérben

iho   ·   2015.06.03. 16:15
cim_kosz

2014-ben a HungaroControl légiforgalmi irányítói rekord mennyiségű, azaz közel 750 ezer légijárművet navigáltak. A kimagasló forgalmi adatokat leginkább az ukrán események és a Koszovó feletti magaslégtér megnyitása eredményezte. A társaság 2014-es árbevétele 32,11 milliárd forint volt, 2015-ben pedig várhatóan meghaladja a 34 milliárd forintot, adja hírül a légiforgalmi szolgáltató szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A HungaroControl 2014-ben 700 ezer 818 járművet irányított Magyarország légterében, ami 11,55 százalékos növekedést jelentett a 2013-as forgalomhoz képest. Az átrepülő gépek száma a nemzetközi események következtében folyamatosan emelkedett, emellett a budapesti érkező–induló forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is megállt és tavaly már 3,36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magas forgalmi adatokhoz hozzájárul az is, hogy 2014. április 3-i megnyitásától 2015 május közepéig a magyar légiforgalmi irányítók csaknem 70 ezer polgári légijárművet kezeltek a Koszovó feletti magaslégtérben.

A világon eddig példanélküli távszolgáltatás teljesítéséből 2014-ben a HungaroControlnak összesen 1,43 milliárd forint árbevétele származott, amelyet a magyar szolgálat – az európai útvonal-használati díjak elszámolási rendszerének megfelelően – az EUROCONTROL (Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért) közvetítésével kapott meg a légitársaságoktól. A jelentős forgalomnövekedés következtében a HungaroControl 2014-ben eredményes évet zárhatott, árbevétele 32,11 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye 1,52 milliárd forint volt.

Az idei adatok szerint tovább folytatódik a forgalom intenzív növekedése. 2015 első öt hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 16 százalékkal több gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók. A tavaly nyáron az ukrán események következtében megugrott forgalom várhatóan ez év július közepéig érezteti hatását, ezt követően a magyar légtéren átrepülő gépek számának emelkedési üteme a repülési szezonnak megfelelően változik.

A légiközlekedési adatok növekedéséhez hozzájárulhat az is, hogy a HungaroControl Európában elsőként a teljes légi útvonalhálózat eltörlésével bevezette a HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) forgalomszervezési koncepciót, amely lehetővé teszi a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát Magyarország felett. A gazdaságosabb üzemelés és a menetidő pontosabb betartásának lehetősége miatt már olyan be- és kilépő pontok között is megjelentek járatok, amerre korábban nem volt kijelölt légi útvonal.

A HungaroControl szakértői számítanak a nyári turistaszezonban újabb adriai nyaralóhelyekre (Split, Podgorica) tartó repülőgépek megjelenésére is. Az előrejelzések szerint a Koszovó feletti magaslégtér forgalma 2015-ben közel 25 százalékkal emelkedhet, olvasható az irányító szolgáltató közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.