HÉV-koncept a tervező szemével

Kemsei Zoltán   ·   2015.11.10. 13:45
00kicsi

A fiatal designer talán olvasóink előtt sem ismeretlen: 2011-es diplomamunkája egy, formailag Stadler-bázison alapuló budapesti HÉV-szerelvény járműkoncepció teljes külső és belső tervezése volt, amelyet a Földalatti Vasúti Múzeum kiállításán is láthattunk, és formatervezési különdíjban részesült.

A tervező Molnár Ádám és munkája. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Molnár Ádám/BKK)

A BKK 2013 augusztusában kérte fel őt és kollégáit egy HÉV MX/A-prototípus szerelvény formai és arculati áttervezésére, ahogy a látványterveken és a kész jármű fényképein láthatjuk. A cél egy, a mai igényeknek megfelelő belső tér és frissített külső arculat megalkotása volt. A projekt életre hívásában a BKK tervezőcsapat ötletei és a BKV igényei konszenzusban, közös egyetértésben  valósultak meg, ám mégsem érezzük, hogy egy furcsa öszvér született.

Kevesebb ülőhely, ám funkcionálisabb – és itt-ott formabontó – elrendezéssel, Molnár Ádám kifejezetten a kétfunkciós (hivatás- és turistaforgalom) szentendrei vonal igényeire tervezte volna meg. A két vezetőállásos kocsiban tízzel-tízzel, a pótkocsiban tizenkettővel kevesebb ülést találunk, utóbbiban kerékpár, és babakocsi biztonságos szállítására alkalmas helyekkel. A kocsivégeken ugyanis az ötüléses sor középső ülése  felcsapható, az ülés alól nyílik ki a két-két bicikli tárolására, rögzítésére alkalmas váz. Szintén a pótkocsiban egy-egy sor (középpontosan tükrözött) hosszülést találhatunk, amelyek majdnem fele szintén felcsapható, itt további kerékpártároló helyek alakíthatók ki. A motorkocsik elrendezése nagyjából szokványos, annyi eltéréssel, hogy az ajtók közelében az eddigi boxok (fiktív fülkék) helyét egyes ülések foglalják el, ennek a hétköznap csúcsidei nagyobb utasterhelés idején lesz majd funkciója. A kétfajta üléselrendezés bevallottan a koncepció része, az utazóközönség véleményét – a próbafutások befejezése, és a hatósági engedély kiadása után – várják e témában. A hosszú távú utazásokat (gondoljunk bele, a Batthyány tértől mondjuk Aquincumig mindenki kibírja telefontöltés nélkül) szolgálja a minden ülés mellett elhelyezett konnektor, és az ígéretek szerint ingyenes wifi is könnyíti a nettől elszakadni nem kívánók utazását.

A pótkocsi inkább a kirándulóforgalomnak felel meg kibővített kerékpártárolóival

Ha már az ülések: ismerősek és mégsem. A buszokban (Molitus Rába S91, például) már találkozhattunk hasonló ülésekkel, az ülésváz ugyanaz, a huzat természetesen az arculati standardból ismert egyéb ágazatokban is bevezetett típusszíntervnek megfelelően zöldes árnyalattal, az ülések lábainak elhelyezésénél gondolni kellett a fűtőtestekre is. Talán sokan emlékeznek még a műbőr üléses szerelvények nadrágon is átsütő fűtésére, tombolhattak kint a mínuszok, a kedves utas úgy érezhette, vaskályhára ültették. Várhatóan (a nagyobb tér, a hő több irányba áramlása és az eltérő ülésanyag miatt) ettől nem kell már szenvedni. A távolsági utazásban talán igény lehet szemétgyűjtő edényekre, ezek végül nem kerültek a végleges tervekbe. A prototípus szerelvény további komfortnövelő eleme a motor- és pótkocsiba beépített klímarendszer, amely melegebb napokon kellemes hőmérsékleten tartja az utasteret. A külcsín is megújult, azaz a régi színtervhez hasonló árnyalatot kapott: a közösségi oldalakon „retrózöldnek” illetve „borsózöldnek” nevezett árnyalat hivatalos kódja RAL 6018.

A motorkocsik a hivatásforgalomban utazóknak kedveznek

Arra, hogy mikor is találkozhatunk vonalon a járművel, egyelőre nincs végleges válasz, mint ahogy az esetleges sorozatgyártás megindulására sem. A szerelvény bevallottan koncepciót tükröz, ha később a BKV úgy dönt, a teljes sorozatot megéri modernizálni, nem feltétlenül így fognak kinézni az új vonatok. A jármű arculati frissítésén túl a jövőben egy időtálló, korszerűbb hév üzem működtetéséhez elengedhetetlen lesz a járművek komplexebb  műszaki korszerűsítése, amely a hajtást és a forgóvázakat is érinti. Valamint fontos szempont lehet, hogy a már felújított járművek és az infrastruktúra az esélyegyenlőség érdekében képesek legyenek teljesíteni az egyre inkább szigorodó normákat, előírásokat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.