Hogyan valósíthatjuk meg Zen kertünket 10 egyszerű lépésben?

iho   ·   2019.03.21. 02:36

(x)

Az Otthonok & Megoldások csapatának segítségével most bemutatjuk, hogy hogyan alkossunk valami mást a téli hidegek elmúltával, mint a hagyományos kert elrendezése. A Zen kertek ugyanis elsősorban arra lettek megalkotva, hogy az ember meditáljon bennük. Hogyan alakíthatjuk ki a magunk Zen kertjét? Bármekkora legyen is a kertünk, nem a négyzetméterek fognak számítani.

A Zen kertekben a főszerepet a keleti vallásban tisztelt öt elem kapja: tűz, víz, fém, föld, fa. Ez az öt elem alkotja a világunkat, épp ezért ezek megjelenítése a kertben előhozhatja az ember harmóniáját önmagával és a természettel egyaránt. Zen kertet akár a lakásban is kialakíthatunk, ha van egy szabad kis sarok, ahova beférnek az elemeket szimbolizáló alkotók, ez egyfajta beltéri kertészkedés. 10 egyszerű lépést követve saját magunk is megalkothatjuk a magunk kis meditációs kertjét.

Mire lesz szükségünk?

  • Kavicsra (vagy bármilyen kavicsszerű anyagra, amit kilóra vagy köbméterre adnak)
  • Sziklákra
  • Fűre
  • Csobogóra
  • Füstölőtartóra (ami lehetőleg természetes anyagból álljon)
  • Acél- és fagereblyére
  • Talajtakaró textilre
  • Lapátra, kapára, karókra, zsinegekre
  • Mérőszalagra, szintezőre, talajdöngölőre, szegélykövekre

Hogyan lássunk neki?

Válasszuk ki a kertünk azon részét, ahova szeretnénk a Zen kertet elkészíteni, majd tervezzük meg. Ezt követően tisztítsuk meg a szóban forgó területet a növényektől, majd szedjük le a talaj felső rétegét úgy, hogy sík legyen a felszíne, a határát pedig szegélyezzük!

Ellenőrizzük a talaj egyenességét, majd két egyforma méretű karót szúrjunk a földbe úgy, hogy a tetejük éppen hogy kilátszódjon, kössünk rájuk zsineget, és a zsinegre fektetve a vízszintmérőnket megállapíthatjuk, hogy sík-e a talaj. Az egyenetlenségeket eldolgozhatjuk gereblyék segítségével.

A talajt érdemes tömöríteni, hogy mikor rákerülnek a nehéz elemek (szikla és kavics), akkor azok súlya alatt ne deformálódjon a vízszintes talajunk. Pont ezen okból kifolyólag terítsünk le geotextíliát, vakondhálót, hogy a későbbiek során se zavarja meg semmi a talaj egyenességét. A tömörített talajba ezután készítsünk az ásónk segítségével mélyedéseket, ebbe fogjuk belehelyezni a sziklákat.

A sziklák szimbolizálják a fémet, az elrendezés legyen észszerű, de ne kínosan szabályos. A csobogók fogják szimbolizálni a vizet, a testi-lelki megtisztulást. Készítsük el a növények helyeit is, ezek a fa elemet szimbolizálják. Ügyeljünk arra, hogy vagy egyszerű pázsitot használjunk, esetleg különleges növényeket (pl.: bambusz, cseresznyefa virága, stb.). A föld elemet a kavics fogja szimbolizálni, egyenletes vastagságban terítsük el. A tűz elemet képviselő füstölő opcionális, de igen hasznos kiegészítője lehet a nyári kertnek, ha illatosított verziót választunk. Segítségével felvehetjük a harcot a szúnyogokkal, akik megkeserítik a kertben töltött órákat.

Kapcsolódó hírek