Hosszabb ideig utaznak a budapestiek, mint az ingázók

MTI   ·   2018.12.19. 12:00

Számos budapesti dolgozónak több idejébe kerül a városon belüli munkába járás, mint azoknak a munkavállalóknak, akik két település között ingáznak minden nap. A karácsonykor megerősödő forgalom ráadásul még ront is ezeken az értékeken – derül ki a Profession.hu országos reprezentatív kutatásából, amelyet szerdán küldött az MTI-nek. A kutatás szerint a fővárosiak több mint fele legalább negyvenöt percet tölt utazással, máshol csak a dolgozók harminchét százalékának kell hosszabb időt erre szánnia.

A kutatásban résztvevők hetvenöt százaléka Budapesten vagy városokban él, nekik az esetek többségében nem kell ingázniuk más településekre a helyi munkalehetőségeknek köszönhetően. A megkérdezetteknek mindössze a huszonöt százaléka dolgozik a lakóhelyétől eltérő településen, ugyanakkor az ingázók nagy része nem Budapestre és nem is megyei jogú városokba, hanem egyéb városokba jár át dolgozni. Minél nagyobb lélekszámú településen él valaki, annál inkább jellemző rá, hogy nem ingázik: például a budapestiek csupán hat százaléka nem dolgozik Budapesten, míg a falusiak, községbeliek negyvenhét százaléka jár át máshova dolgozni.

A felmérésben résztvevők harmincegy százaléka használ csak autót, többségük, közel hetven százalék más közlekedési formát választ. Közülük a budapestiek választják legnagyobb arányban, hatvanhét százalékban a tömegközlekedést. A kisebb településeken sokan azért nem járnak tömegközlekedéssel, mert nincs megfelelő járat a munkahely és lakóhely közt. A válaszadók közel felének kevesebb mint harminc percet vesz el az idejéből a napi munkába járás. Egyharmaduk számára ez az idő akár negyvenöt-százhúsz perc is lehet, míg öt százalékuk kénytelen három óránál is többet utazni nap mint nap, függetlenül attól, hogy ingázónak számít, vagy sem.

A Budapesten élők számára több időt vehet igénybe a munkába járás, mint a kisebb városokban, községekben élőknek, de ez nem meglepő, hiszen nem csak a távolságok lehetnek nagyobbak, de a haladást akadályozó forgalom is. A budapestiek ötvenhat százaléka minden nap negyvenöt-százhúsz percet tölt utazással, közel olyan arányban, mint az ingázók, akiknek szintén ennyi idő szükséges az út megtételére. A kisebb településeken élők ötven-hatvan százaléka ezzel szemben maximum harminc perc alatt megjárja a munkahelye és az otthona közötti távolságot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.