Hurrikán után, hurrikán előtt... Megmozdult a repülővilág

iho   ·   2017.09.05. 16:15
cim

Elmosott utak, elzárt települések: légifelvétel a légi szállítás szükségességéről (fotók: Facebook, Operation Airdrop)

Megmozdult Amerika: a hurrikán elvonulása után tárult fel igazán, mekkora bajt okozott két államban is Harvey, az ország minden területén gyűlnek az adományok, de valahogy ezeket el is kell juttatni a rászorulóknak. Megmozdult a repülőtársadalom is, rengeteg magángép és pilótája kapcsolódott be a vihar sújtotta területek lakóinak megsegítésére.

Az egyik helyi lap beszámolója szerint a Conroe-North Houston repülőtéren egyetlen nap alatt vagy hetven csurig megpakolt magángép landolt. A gépeken a fotók tanúsága szerint elsősorban a háztartások helyreállításához szükséges cikkek voltak, nyilván nem ezek az egy- és kétmotorosok fogják alapvető élelmiszerekkel ellátni a katasztrófa sújtotta területeken, de ők segíthetnek legtöbbet az élethez szükséges más dolgok szétszórásában.

Jónéhány gép napok óta repül a segélyekkel a katasztrófa helyszínére és vissza

A gépeket az Üdvhadsereg önkéntesei segítettek kipakolni. Volt, aki hálózsákokat hozott, szám szerint huszonhármat, mert sokan még mindig az iskolai tornatermekben, más nagyobb nyilvános helyeken húzzák meg magukat, ahol szükség van ilyesmire. Az illető Fort Worth felől két és fél órát repült a szállítmányával, és további hasonló utakat tervez.

Mennyi pelenka fér egy négyszemélyesbe?

A kisgépesek mozgalmát egy Operation Airdrop néven indított Facebook-csoport indította be és szervezi, és már csaknem 300 pilóta csatlakozott hozzá, olyan helyekre szállítanak, ahová szárazföldön még mindig bizonytalan az eljutás, de a település kis reptere már működik, és ha kell, összehangolja a repüléseket, mert vannak olyan repterek, ahol a helyi irányítás már nem is tudja kezelni a segélyekkel érkezőket.

Útban a dobozokkal: egészségügyi felszerelések fuvarja

Volt gép, amelynek pilótáját orvosi sürgősségi felszerelések gyors szállítására kérték meg, de mint a fotókon is látszik, pelenkából és házikedvenceknek szükséges élelemből is bőven vittek az önkéntes kisgépesek, illetve befutott kérés arra is, hogy zabot, tápot vigyenek és dobjanak le egy vízzel bekerített lovas farmra. Egy kisebb település lakói jó ideje először élvezhettek meleg ételt egy pizzacég adományából, amit megintcsak egy GA-pilóta vitt el hozzájuk. (Egy facebook-megjegyzés: ez volt a legmagasabban közlekedő pizzafutár a világon!) Egyes reptereken ingyenes vagy csökkentett árban kínált üzemanyaggal kedveskedtek a segélyt hozóknak. Volt, akinek nincs gépe, viszont pilótatudását ajánlotta segítségként.

Dugig pakolt Cessna érkezett

Az amerikai fegyveres erők összesen hatvan gépe vett részt a katasztrófa sújtotta területeken a mentésben, számosan csak a helikopterekkel menekültek meg az áradástól. Tizenhat gép a texasi Air National Guard állományából dolgozik a területen, a New York állambeli ANG egy C-130-ast, két C-17-est és három helikoptert küldött, Kaliforniából, Észak-Karolina államból is áttelepültek főképp forgószárnyasok. A légierő egy tankert és egy E8-as (707-es bázisán épült) négyhajtóműves felderítőt is a térségbe küldött, a Navy hasonlóan radarfelderítésre irányított Texasba egy P-8 Poseidon tengerészeti felderítőt. A segélyszállítmányok eljuttatásában a vízzel körülvett településekre megintcsak fontos szerephez jutnak a szárazföldi és tengerészeti erők forgószárnyasai, a mentésben pedig a parti őrség gépei.

A katonák az első napokban elsősorban életveszélyben lévő emberek mentésével foglalkoztak

Az Űrvilág portál által közölt műholdfotón jól látni, mekkora területet milyen mértékben öntött el a víz Houston körzetében, ez valóban az Egyesült Államok valaha volt egyik legsúlyosabb katasztrófája. Rossz hír viszont, hogy a Karib-tenger térségében ismét hurrikán keletkezett, a neve Irma, és Florida felé tart.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.