Így vadászunk ingatlanra: 5 érdekes otthonkeresési szokás

iho   ·   2019.05.20. 05:29

(x)

Van, aki bizonyos házszám alá nem akar költözni, mert hisz a numerológiában, míg más teljes mértékben az érzéseire hagyatkozik, és ha beleszeret egy ingatlanba, azt mindenáron meg akarja szerezni.

Az Ingatlannet.hu által készített felmérés alapján az otthonkeresők 5 leggyakoribb szokása a következő:

Nincs fotó, nincs kattintás

Nem meglepő, de a legtöbben nem akarnak zsákbamacskát venni. Azaz, ha nincs egy hirdetésben fénykép az ingatlanról, akkor arra a lakáskeresők rá se kattintanak. Miért is tennék, amikor rengeteg ingatlant hirdetnek gyönyörű fotókkal? De lássuk a részleteket: a potenciális vevők kb. 72%-a csakis akkor kattint, ha fotót is közölnek az ingatlanról.

Érdekes viszont, hogy 23%-uk akkor is kattint, ha nincs feltöltve fotó, viszont ők is előnyben részesítik a fényképes hirdetéseket. Ha tehát eladsz, mindenképp készíts néhány szuper fotót!

A fűtés lehűtheti az érdeklődőket

Amikor az érdeklődők a hirdetéseket böngészik, akkor kiemelt figyelmet fordítanak az ingatlan fűtésének típusára. Egészen pontosan 71% számára fontos ez a paraméter, ami nem is csoda, hiszen jelentős eltérés mutatkozhat a rezsiben attól függően, hogy mi szolgáltatja télen a meleget.

Az szintén sokaknak számít, hogy az ingatlan állapotával kapcsolatos információ is szerepeljen a leírásban, igaz, az első látogatáskor ez úgyis kiderül.

A részletes keresést kevesebben használják

Azt gondolnánk, hogy a részletes keresés funkciót szinte mindenki használja, pedig ez távolról sincs így. A helyzet az, hogy a lakáskeresők nagyjából 57%-a szűkíti csak a találatokat, pedig sokkal könnyebb lenne megtalálni a megfelelő ingatlant a pontos szűrés alapján.

Ha például valaki Budapest III. kerületében keres lakást, akkor teljesen felesleges a város összes ingatlanját átnéznie, mert csak az időt és az energiát pazarolja.

Nem kérnek a profi segítségből

Az otthonkeresők szűk többsége (52,5%) úgy gondolja, hogy egyedül is boldogul, ha lakást akar vásárolni. Hiszen rengeteg az ingatlanos oldal, miért kellene külön segítséget igénybe venni? Pedig egy tapasztalt szakember, aki már hosszú ideje a szakmában van, egyszerűbbé és gördülékenyebbé teheti a vásárlás folyamatát. De persze mindenki maga dönti el, hogy mit tesz.

A felújított lakások keresettebbek

A legtöbben nem látják meg a potenciált egy kissé talán lelakott ingatlanban, és sokkal szívesebben vesznek meg egy olyan lakást, amit az előző tulajdonos részben vagy egészben felújított. Éppen ezért ezt a paramétert is sokan keresik az ingatlanok leírásában, ami ráadásul a lakás árát is megdobja.

A fentiek alapján tehát két pontban összefoglalhatjuk az otthonkeresők alapvető elvárásait: szerepeljen az ingatlan leírásában minél több részlet, és legyen hozzá fénykép.

Kapcsolódó hírek