Legalább 42-en meghaltak a francia buszbalesetben

iho/biztos út   ·   2015.10.23. 09:36
_fbuszbal0

A busz nem sokkal a baleset előtt, péntek kora reggel indult egy közeli településről, Petit-Palais-Cornemps-ról, amely négy kilométerre található a baleset helyszínétől, és a dél-franciaországi Landes megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának a tagjait.

A francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint ugyanakkor a teherautóban nem volt rakomány a baleset pillanatában. Más rendőrségi források szerint viszont gázpalackokat szállított a teherautó, és ez okozhatta a tüzet. A baleset pontos oka egyelőre nem ismeretes. Annyit lehet tudni, hogy az egyik jármű keresztbe állt az úton, és a másik nem tudta kikerülni. Néhány embernek sikerült kimenekülnie az égő buszból, de az nem ismeretes, mennyire sérültek meg. A francia hírtelevíziók szerint csak három ember élte túl sértetlenül a balesetet.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Daily Mail)

Szemtanúk az I-télé francia hírtelevíziónak elmondták, hogy a baleset egy nagyon veszélyes kanyarban történt, messziről is látszott a helyszín felett a füstfelhő. Helyiek szerint nem ez volt az első baleset ebben a nehezen átlátható kanyarban.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők és a tűzoltók. A környéken egy sportpályát jelöltek ki számukra a hatóságok, ahonnan biztonsággal végezhetik a munkájukat.

Franciaországban 1982-ben nem volt ilyen súlyos baleset, akkor ötvenhárman, köztük negyvennégy gyermek halt meg egy buszbalesetben egy autópályán Dijon közelében. Egy pszichológiai segítőszolgálatot is felállított a prefektúra a helyszínen, amely a túlélőknek és a hozzátartozóknak segíti a történtek feldolgozását.

A görögországi látogatáson tartózkodó François Hollande államfő és vezető politikusok is kifejezték együttérzésüket. A köztársasági elnök jelezte, hogy a „francia kormány mozgósította minden erejét ezután a szörnyű tragédia után”. Manuel Valls miniszterelnök, Alain Vidalies közlekedési és Bernard Cazeneuve belügyminiszter, valamint Alain Juppé volt külügyminiszter, Bordeaux polgármestere jelezte, hogy elindult a helyszínre. A kormányfő a Twitteren osztotta meg „fájdalmát a (baleset) nagyon súlyos mérlege” miatt, valamint együttérzéséről és támogatásáról biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

 

Korábban írtuk:

Az Index úgy tudja: francia lapok szerint legkevesebb 42 ember meghalt, amikor összeütközött egy busz egy teherautóval reggel, a két jármű pedig kigyulladt. A baleset az egyik legveszélyesebb francia úton történt Puisseguin településnél, Libourne közelében. A Sud-Ouest francia regionális lap úgy tudja, hogy főként idősek utaztak a buszon, ami Petit-Palais-ból tartott Dordogne-ba. A tűz eloltásához hatvan tűzoltót küldtek a helyszínre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek