Indiai Szuhojok Fehéroroszországnak?

iho/repülés   ·   2011.09.17. 09:48

Az értesülés 18 Szuhoj Szu–30MKI vadászgépről szól, melyeket az indiai légierő számára 1996-ban vásároltak meg. Az orosz fél nehézségei miatt az első átvett gépek még a korábbi, kevésbé fejlett, az orosz piacra szánt  Szu–27K-sorozathoz tartoztak. Az 1997-től átvett repülőgépek a fejlettebb változatok megjelenésével már feleslegessé váltak. Az első sorozat nyolc gépe 1997 márciusa és júniusa között érkezett Indiába. 1999-ben ezt követte tíz, a francia SAGEM avionikai rendszerével továbbfejlesztett Szu–30K.

Cope India 2004-gyakorlat: itt még az F-15C-k ellenfeleként repültek az első generációs Szu-30K-k <br>(fotó: indianmilitaryhistory.org)

A Kommerszant szerint a gépeket a szerződésnek megfelelően a Szu–30MKI-k leszállítása után formálisan ugyan visszavette az orosz Irkut repülőgépgyár, de a gépeket nem repülték vissza Oroszországba. Helyette a Szuhojok felújítás és átépítés után Fehéroroszország légierejét erősítik majd. A lap értesülései szerint az első 10 gép már a nyugat-fehéroroszországi Baranovicsi repülőterén van, ahol az ipari nagyjavítás után Szu–30KN változatként lép majd hadrendbe. A többi nyolc gép novemberben érkezhet ugyanide.

A források szerint az Oroszországgal erősen változó szinten baráti, diktatórikus berendezkedésű Fehéroroszországot elsősorban a vadászgépek ára fogta meg. A használt gépeket 10 millió dollárra taksálják, s ehhez jön a felújítás példányonkénti 5 millió dolláros költsége. Az állami befolyás alatt álló Irkutnak ez komoly veszteséget jelent, ugyanakkor nincs kinek eladni a gépeket: Szíria és Irán lelkesen jelentkezne ugyan, de kül- és biztonságpolitikai okokból ez lehetetlennek látszik.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.