Indul a szahalini Auróra

iho   ·   2013.11.07. 14:30
cim

Még néhány nap, és új légitársaság születik, megkezdi működését a hét végén az Aeroflot távol-keleti leányvállalata, az Aurora Airlines. A nemzeti légitársaság birtokolja a cég 51 százalékát, a 49 százalék pedig a szahalini helyi kormányzaté. A társaság első gépe, egy az Aeroflottól átadott A319-es (lajstromjele VP-BWK) mostanság repül át Szahalinra.

Az év végéig a flotta már négy keskenytörzsű Airbust tartalmaz, további kettő 2014 elején áll szolgálatba az Auroránál, valamennyi ugyancsak az Aeroflot példányaiból. 2018-ra a tervek szerint a társaság állománya negyven gépre nő, köztük kisebb légcsavaros gépek, Bombardier Q300-asok és 400-asok valamint a még kisebb DHC-6 Twin Otterek. Az eleinte 30 vonalas hálózat 128-ra nő, a fő desztinációk: Habarovszk, Vlagyivosztok, Juzsno-Szahalinszk és Magadan.

A miniszterelnök köszönti az első gép személyzetét Moszkvában

Egy szeptemberi bejelentés szerint az Aeroflot hamarosan újabb leányvállalattal javítja a távol-keleti térségek légiközlekedését, ez pedig a Taiga Airline lesz, két kisebb cég, a SAT Airlines és a Vladivostok Avia összevonásával. Az Aurora felállítását maga Medvegyev miniszterelnök rendelte el, aki a The Moscow Times tudósítása szerint jelen volt a légitársaság indulási ceremóniáján Seremetyevón, és beszédében azt javasolta, hogy a jegyeladásból eredő bevételeket a társaság növekedésére fordítsák, ugyanakkor az árak maradjanak olyan szinten, hogy elérhetőek legyenek az állampolgárok számára.

Az Aurora név eredete kettős, egyfelől a ma is látható hadihajó neve, amely 1917 november hetedikén a forradalomra adott jelet ágyúlövésével, de ugyancsak az Aurora volt a neve egy szlovéniai légitársaságnak, amely 2005 és 2009 között öt-hat MD-82-essel repült főképp charter-járatokat a szlovéniai Mariborból és a koszovói Pristinából, de beszüntette a működését.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.