Indul Nyíregyháza nyugati elkerülő útjának építése

MTI   ·   2012.10.04. 15:16

Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a nyugati elkerülő út a Nyíregyháza–Polgár közötti 36-os számú főutat köti majd össze az M3-as autópályával.

Hozzátette: mellette alakítja ki a nyírségi nagyváros önkormányzata a második ipari parkját, mivel az első már teljesen megtelt.

Az újabb ipari beruházási terület létesítésére a helyhatóság már benyújtotta 600 millió forint értékű pályázatát az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, a megvalósításhoz 50 százalékos arányú forrást kérve.

A polgármester hangsúlyozta: az elkerülő út menti leendő ipari park első beruházója már ismert, a dán Lego Csoport szándékozik ott megépíttetni új nyíregyházi gyárát az általa megvásárolt 100 hektáros területen.

A Lego januárban jelentette be, hogy 125 millió eurós, mintegy 38 milliárd forintos költségből hozza létre 80 ezer négyzetméteres gyárkomplexumát a szabolcsi megyeszékhelyen.

Kovács Ferenc tájékoztatása szerint az új ipari parkot az M3-as sztrádával összekötő elkerülő út a kiírt közbeszerzési eljárás alapján hét kilométer hosszú lesz és kétszer egy közlekedési sávot alakítanak ki rajta. Eredményes közbeszerzési eljárást követően az út építése várhatóan 2014. elején kezdődik és a tervek szerint 2015 elején indulhat meg rajta a forgalom.

A beruházás az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programja keretében valósul meg. Az útépítési költségeket az elkészülő kiviteli tervek tartalmazzák majd.

Nyíregyháza polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a várost elkerülő nyugati utat egészen a városhoz tartozó Nyírszőllősig, 15 kilométer hosszan szeretnék kiépíttetni.

Az első, az új ipari parkot az M3-as autópályához kötő 7 kilométeres szakasz után a 38-as számú, a NyíregyházaTokajBodrogkeresztúr közötti főútig tervezik a második, majd Nyírszőllősig a harmadik útrészt.

Kovács Ferenc hangsúlyozta: a nyugati elkerülő út építése 2025-ös határidővel szerepelt eddig az országos úthálózat-fejlesztési programban, ezt sikerült most előbbre hozni, ami – mint fogalmazott – „kiemelkedő jelentőséggel bír a további ipartelepítés, valamint a város közlekedésének javítása szempontjából”.

Kapcsolódó hírek