Internyet helyett végre internet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.04.10. 12:15
kiskep_wifi

A České dráhy cseh vasúttársaság tovább bővíti a wifiszolgáltatást vonatain. Az eddigi hatvan szerelvény helyett még több járaton lesz elérhető a vezeték nélküli internet. Olyan járatokon is, ahol még idáig egyáltalán nem volt. A Pendolinókon kívül ötven, regionális vasútvonalakon közlekedő modern RegioPanter és RegioShark szerelvényben már beépített wifi működik. A legszéleskörűbb fedélzeti wifiszolgáltatás az ostravai agglomeráció és a nyugat-csehországi fürdővárosok között közlekedő Pendolino járatokon van. Bohumín (Oderberg), Ostrava, Prága, Plzeň és Františkovy Lázně között fedélzeti portál is működik, nem csupán wifi. Itt ételeket is rendelhetnek az utasok a bisztróból, vagy online kameráról figyelhetik az utat.

A ZSSK-szerelvények mindennaposak a prágai főpályaudvaron<br>(fotók: a szerző)

A RegioPantereknek és RegioSharkoknak köszönhetően pedig a mellékvonalakon is használható a wifi például a Pardubice–Hradec Králové–Jaroměř, České Velenice–České Budějovice–Strakonice, Plzeň–Domažlice, Mariánské Lázně–Cheb–Karlovy Vary–Chomutov–Ústí nad Labem–Děčín, Šumperk–Zábřeh na Moravě–Olomouc–Prostějov–Nezamyslice, vagy a Rožnov pod Radhoštěm–Valašské Meziříčí–Hulín–Kojetín vasútvonalakon. A wifi elérhető még az ARmpee sorozatú bisztró/1. osztályú kocsikban is Prága, Plzeň és Domažlice között a Münchenbe közlekedő expresszeken. Éppen ezeket a kocsikat, tehát az inkább fehér, mint kék kombinált bisztrókat sorolják be a Prága és Zsolna között közlekedő Odra, Landek és Kysuca EuroCitykbe, valamint az Ostravan belföldi IC-be (Prága–Bohumín) április elejétől.

Az ARmpee-kocsikban is működik a wifi

A Szlovák Vasúttársasággal (ZSSK) karöltve plusz még egy vonalon sikerül biztosítani a wifielérhetőséget. A szlovák kocsikból kiállított Oláh-vidéken keresztül közlekedő expresszeken is működik már a net. A cseh és a szlovák vasutak megegyezése alapján ezeken a vonatokon nemcsak Szlovákiában, de a járat teljes szakaszán, tehát Csehországban is működik a wifi. Így tehát, ha a megfelelő kocsiba szállunk (az első osztályú kocsiba, vagy a másodosztályon a Bmpeer típusú termes kocsiba), akkor a Prága–Olomouc–Vsetín–Zsolna vonalon is böngészgethetünk kedvünkre. Persze azért vannak süket területek is, ahol nem megfelelő a vétel, ez főleg a dimbes-dombos szakaszokra érvényes, de viszonylag kevés van belőlük. A ZSSK vasúttársaságnál is gyarapodtak a wifis kocsik, már tizenöt Ampeer, tizenegy Apeer, tíz Aeer és negyvenhárom Bmpeer típusú kocsiban lehet internetezni országszerte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek