Ismét járható a Brockenbahn

iho.hu   ·   2019.01.11. 13:45
hsb-ho-400

Még kedden ütközött hóakadályba a harzi kisvasút (Harzer Schmalspurbahn, azaz HSB) egyik szerelvénye, nem messze a tengerszint felett 1141 méter magasan fekvő Brocken-csúcsnál lévő végállomásától. A HSB egyik nagy vonzereje, hogy a mai napig gőzmozdonyok vontatják a személyvonatok többségét a méteres nyomtávú hálózaton. A másik maga a Brocken-csúcs, ahová mindig élmény az öt hajtott kerékpárú gőzösökkel felkapaszkodni.

Kedden viszont többórás várakozásra kényszerültek a Brockenre tartó utasok, mert egy hóakadály miatt nem érték el a csúcsot. A hóviharban egy segélymozdonnyal szállították vissza a kocsik nagy részét Drei Annen Hohne elágazó állomásra, de egy kocsi és a mozdony bent ragadt a hóban, akkor nem sikerült őket kiszabadítani. Az előzőleg a csúcsra jutott és ottrekedt utasokat végül kisbuszokkal sikerült lehozni, szintén több órás szervezést követően.

A hó a vagonok tetejéig ért ezer méteres magasságban (forrás: Nonstopnews)

A Brockenbahn felső szakaszán a forgalom szerdán és csütörtökön is szünetelt. A jéggé fagyott gőzmozdonyról le kellett szerelni a kerekeket összefogó csatlórudakat, az oldaltartályban esetlegesen megfagyó víz miatt pedig a kisiklás veszélye lett volna nagy. A mentési munkálatokat kézi hómaróval, lapáttal, gázpalackokkal végezték. Végül, csütörtök délután sikerült a mozdonyt megmozdítani és elvontatni Wernigerode fűtőházába. A Brocken-csúcsra pénteken már zavartalanul közlekedhettek a szerelvények.

A már majdnem kiszabadított, teljesen átfagyott gőzmozdony (forrás: mz-web.de)

A HSB három kisvasutat üzemeltet. A Brockenbahn a Wernigerode és Nordhausen között közlekedő Harzquerbahnból ágazik ki, ezt egészíti ki a szintén mellékvonalként funkcionáló, de ugyancsak meglehetősen hosszú Selketalbahn. Ez Eisfelder Talmühle, Hassefelde, Alexisbad, Harzgerode és Quedlinburg között üzemel. Jó szervezéssel a teljes hálózatot be lehet utazni kizárólag gőzvontatással, ehhez azonban szükséges az NDK-s időket idéző nagyvasutat is igénybe venni Wernigerode és Quedlinburg között.

A HSB vonalhálózati térképe (forrás: hsb-wr.de)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek