Ismét lehet majd bringázni a 11-es főúton?

Bánhidi Emese   ·   2014.05.20. 19:00
szentendre1cim

Szentendre belterületén – a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett – 11-es számú főúton kerékpározást tiltó jelzőtáblák nehezítik a közlekedők, sportolni vágyók mindennapjait. Az illetékesek szerint a főúton való tekerés balesetveszélyes, a meglévő hálózati elemek kellőképpen lefedik a kerékpározni vágyók igényeit. A valóság azonban más. A jelenlegi szabályozás ellehetetleníti a kerékpárral közlekedést, mind a helyi-, mind az átmenő forgalom tekintetében – írja a Kerékpárosklub.

(Forrás: Magyar Kerékpárosklub)

A helyváltoztatás össztársadalmi igény, ami nem szűkíthető csupán autósforgalomra, az összes közlekedési alágazat igényeit figyelembe kell venni a tervezés során. Mind együtt közlekedünk: autósok, gyalogosok, tömegközlekedők, kerékpárosok. Egy jól átgondolt közlekedési rend gördülékenyebbé teheti a település mindennapjait.

Kezdeményezésükre rendezett, településeken átvezető országos főutak kerékpározhatóságáról szóló szakmai konferencián előadást tartottak a témáról, bemutatva, hogyan lehetetleníti el egy-egy város életét a rajta keresztül menő főút, ha ott nincs biztosítva a kerékpározás, de még a keresztülhaladás sem.

A szentendrei kerékpározhatóság problémáival Rajna Botond részletesen foglalkozott  2010-es, „Szentendre kerékpáros útvonalhálózatának tervezése dán minta alapján” című szakdolgozatában, amely a Városi Közlekedés című folyóiratban is megjelent.

Most a téma azért vált ismét aktuálissá, mert Vörös Csaba, szentendrei lakos elindította az „Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén!” mozgalmat, amelynek célja a főút kerékpározhatóságának előmozdítása, a város fő közlekedési folyosójának reformálása. A kezdeményezés eredményeként, az érintettek bevonásával a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ egyeztetést szervez, amelyen a Magyar Kerékpárosklub is részt vesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek