Itt van újra!

iho   ·   2015.09.30. 11:15
00kicsi



Egy félévszázados történet mellett nem lehet csak úgy elmenni: folytatódik tehát az idén ötvenéves Szergejeket bemutató sorozat. Lapzártakor érkezett a hír, a Dombóváron felújított 001-es sikeres futópróbájáról, így azt a lapban említeni már nem tudtuk, honlapunkon azonban hamarosan olvashatnak a legelső M62-es útjáról.

Lomok a parajban – mondja a vasutas-vasútbarát szleng. Pályázatot hirdettünk félreeső vágányokon málló-rozsdásodó mozdonyok, vasúti kocsik fotóit kérve olvasóinktól. A vártnál is sokkal bőségesebb anyag érkezett, a lap terjedelme miatt csak egy kis részletét, néhány jellemző, vagy különösen fájlalt jármű leromlását tudtuk ábrázolni. A nosztalgia iránt fogékonyak ilyenkor felsóhajtanak: „hej, egy lottó ötösből mennyi mindent lehetne megmenteni!”

Kisvasúti rovatunk szép jubileumot köszönt: az idén 150 éves walesi Talylynn vasutat, amely a világ legelső, gőzüzemre engedélyezett keskeny vágányú vasútja volt. Ahol a vers szerint Edward király vágtatott fakó lován, az ipari forradalom idején hatalmas bányák nyíltak, ezek kiszolgálására épült a hálózat, amely napjainkban – természetesen – az idegenforgalmat szolgálja.

Külföldi villamosbarátok Budapesten: a hetvenes évek több, hiánypótló felvételét köszönhetjük nekik. Manfred Möller (nyugat)német turista főleg Budán fényképezett, és csodálkozott rá a szülővárosától (Hamburg) jelentősen eltérő villamosüzemre. Stukák, Bengálik, UV-k nyüzsögnek a felvételeken, az akkor már a metróépítések és üzembe helyezések miatt már jelentős mértékben megcsonkított budapesti hálózaton.

Összehasonlító teszttel jelentkezik vasútmodellrovatunk. Górcső alá helyezünk két DB 150-est: a Roco jó három évtizedes és a Piko Expert vadonatúj modelljét. A veterán és az újdonság között jelentős árkülönbséget tapasztalhat a vásárló, a Roco modellje lényegében a nyolcvanas években hőn áhított „nyugati” mozdony leporolása, az ex-NDK-beli gyártó mozdonya a mai igényeknek – és itt-ott a tapasztalható igénytelenségeknek – felel meg.

Október–novemberi lapszámunkban szeretnénk az Indóházat árusító helyek listájának megjelentetésével könnyebbé tenni vásárlóink dolgát. A listát ide kattintva találhatják meg. A lapot a listán szereplő elárusítóhelyeken október 6-ától, keddtől érdemes keresni!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek