Izgalmas leletek Fegyvernek-Örményesen

Szabó István   ·   2015.07.04. 11:15
00kicsi

A lényeg nem a bizottsági munkán van ezúttal, hanem valami igazi érdekességet találtak.

Még nem rombolták le a Tiszavidéki Vasút egyik majdnem utolsó, és oly jellegzetes váltóállító tornyát Fegyvernek-Örményes állomáson, a debreceni állomásvégen.

Indul a bizottság, még nem sejtik, mit találnak<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A torony téglái árulkodnak! Ilyet még soha nem láttam, megmondom őszintén. Valamennyi téglába emberi kéz által vésett név, évszám, vagy megjegyzés van. Nem az épület volt „munkánk tárgya”, ezért biztos sok kuriózum várhat még egy komoly szemlélőre. Jó lenne, ha kordokumentumként valaki jól körbefényképezné, szinte téglánként ezt az épületet, lerombolása előtt. Most ugyan nincs közlekedési múzeumunk (olyan igazi), de talán jön egy normálisabb világ, mikor ilyen emberi értékek is újra fontossá válnak.

Hol is járunk?

Ezen az állomáson sokáig volt a katonai vasútépítési század telephelye is. Ezért nemcsak vasutasok, de vasútépítő katonák emlékét is őrzi még a mai napon az épület. Megjegyzés: a legrégebbi dátumú téglát el is tenném az utókornak...

A szerkesztő megjegyzése: a 100-as vonal eme kincse nem egyedi szerencsére az országban. Először Ráday Mihály városvédő tévéműsora, majd az Indóház is foglalkozott a budapesti Astoria kereszteződés közelében, a hajdani ló-, és villamosvasúti váltóőrök által téglára örökített nevekkel, évszámokkal, kis rajzocskákkal.

Pihenő a toronynál, volt idő körülnézni!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek