Ja, hogy vágányzárban nem járnak a vonatok?!

Vörös Attila   ·   2017.10.03. 18:45
440

Egyszer – volt, már lassan nyolc éve – nagyon megjártuk, amikor elmentünk Kassára, hogy a széles nyomtávú, csak teherforgalomban használt ukrajnai összeköttetésen fotózzunk tehervonatokat. Csak miután elcsöveztünk ott pár órát, akkor derült ki, hogy vágányzár van aznap, és a szlovák pályafenntartók Bézéből berhelt járgányain kívül semmiféle jármű nem fog a vonalon megjelenni. Így hát elnéztünk Ágcsernyőre és Záhonyba is, meg nagyon hangulatos volt a helyi kis utakon autókázni, végül is még a magazin következő számának is sikerült egy címlapképet is lőni Eperjeskén a zöld 113-as Púposról.

A vágányzár előtti utolsó tehervonat robog Kassára 2010 májusában kora reggel. Nem jött később semmi más már... (fotók: Vörös Attila)

Vasárnap hasonló elv szerint, de bőven sokkal kisebb erőforrás-pocsékolással sikerült majdnem megismételnem a dolgot. A ráckevei gőzösös különmenetek fotózását a szép napsütésben biciklivel hajtottam végre – értik?! –, nem akartam nagyon követni a vonatot, csak legyen egy pár értelmes kép. A hosszú menetrendi lyukakat pedig – gondoltam – a közeli 150-es vonalon töltöm el, hátha beesik valami menő festésű Plehács, vagy egy foszladozó, ótvar Laminátka. Nem, ezek nem jöttek, csak pár Flirt. És ott kezdett is gyanússá válni, hogy Soroksárnál tovább nem nagyon mentek, de őszintén szólva a személyvonatok sorsát kevésbé követtem, kit érdekel, ha egyszer a teher kell.

Végre a Lencse is meglett! Soroksár és Pesterzsébet között járunk

Amikor végre elindult egy Szili Ferencvárosból személyvonati vonatszám nélkül (a Vonatdroidon lehet ezt nézni telefonról), elkezdtem számolgatni, hogy hol lesz a keresztje. Akkor tűnt csak fel, hogy Soroksáron kellene már lennie a személyvonatnak, amiről a legutóbbi időadat Bösztörről van, de a szerelvény nem látszik a térképen, sehol, eltűnt. Ja igen, valami pótlóbusz rémlik a soroksári főutcáról...

Már otthon néztem utána: Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között a hétvégén vágányzár volt, akit a részletek érdekelnek, nézze meg a Kapellán, elég sokféle dolgot csinált a pályafenntartás, szerencsére. Átmenő teherforgalom mindenesetre nem volt a hétvégén, szerencsére a BILK miatt azért jártak konténervonatok a fölső szakaszon.

Szilis tehervonatnak mindig örülünk, pláne ha semmi más a környéken!

* *

Fotós kollégánk magánembereknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek