Jelentősen bővült a gépjárműpiac Romániában az első öt hónapban

iho/közút   ·   2017.06.22. 21:59

A román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA) csütörtöki közleménye szerint Romániában 54 ezer 595 új jármű talált gazdára, ennek nyolcvan százaléka, 43 ezer 792 személygépkocsi volt, amelyek eladása a vizsgált időszakban huszonkét százalékkal bővült. A haszongépjárművek értékesítése négy és fél százalékkal nőtt a tavalyi első öt hónaphoz mérten. Az új gépkocsikhoz mérten csaknem hatszor több, 214 ezer használt járművet helyeztek forgalomba az első öt hónapban, vagyis a tavaly forgalomba helyezett valamennyi használt jármű hetvenegy százalékát. Ez a kiugró növekedés annak tulajdonítható, hogy február 1-jétől a román kormány eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ami addig megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését. Az egyesület nem rendelkezik teljes adatsorral az autógyártásról, hiszen az APIA-nak az idéntől már nem tagja a legnagyobb román autógyártó, a francia Renault tulajdonában levő Dacia. Az APIA közölte, az amerikai Ford és a brassói Roman teherautógyár tizenkét százalékkal több, 23 ezer 601 járművet gyártott az első öt hónapban. Tavaly egész évben a Dacia 320 ezer 457 járművet állított elő romániai üzemében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.