Ismét és sokadszorra felmerült a gondolat: azoknak, akiknek nem kell fizetni az utazásért, ugyancsak kellene jegyet váltani. Így kiderülne, hogy hova utazik a vasutas, a nyugdíjas vagy bárki, akinek valami miatt nem kell fizetni az utazásért.

Ez így mind szép és jó is lenne. De vajon miképpen adják ki a jegyet és hol? Nem kerül-e többe a hús, mint a leves? A MÁV-csoport sajtókapcsolatokért felelős munkatársainak feltettük a kérdést, de addig, amíg nem születik meg az erről szóló kormányrendelet, nem tudtak érdemi részletekkel szolgálni.

DSCN5805

A vasúthoz közelálló forrásainktól azonban úgy értesültünk, hogy már készen is van a regisztrációs jegyekkel kapcsolatos oktatási anyag. Ebben pedig az áll, hogy nem kell ilyen jegyért a pénztárba fáradni, azt a vonatkísérő is kiadja majd. Sőt, minden „regisztrációs” jegy után egy viszonylag jelentősebb összegű fix jutalék is üti a markát. Megjegyezzük, ez az összeg egyelőre csak javaslat, azt még egyeztetni kell a szakszervezetekkel. Mindeközben a gép jegy  kilenc, a készjegy pedig 25 forintjába kerül a vasútnak... És akkor a jutalékról még nem is beszéltünk. A végeredmény: az egészen csak a vasút bukhat, hiszen a kedvezményeket már jó eséllyel nem a most regnáló kormány alakítja át; úgy járunk majd mindezzel, mint a vasúti reformmal: a vonalak megszűntek, a vízfej maradt...