Jól sikerült a soron következő cseh kocsifelújítás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.08.25. 13:45
RegKV_017-400

A Škoda Transportation šumperki leányvállalata, a Pars nova a napokban adta át a Cseh Vasutaknak (České dráhy) az első három felújított Siemens gyártotmányú vasúti kocsit, amelyeket a megrendelő a Prága–Berlin–Hamburg vonal kiszolgálására szán. A hamburgi vonal vasúti szolgáltatójával kapcsolatban a közelmúltban éles harc alakult ki, egy kis ideig úgy látszott, a ČD elveszíti a jövedelmező vonal kiszolgálásáról szóló szerződést. Akkor a nagy konkurens, a Regiojet szénája állt jobban, majd fordult a kocka, mégis a Cseh Vasutak lett a befutó.

A padlószőnyeg, ami eddig csak az első osztályú utasokat várta, ott lapul minden másodosztályú kupéban is<br>(fotók: Skoda Transportation)

A Prága–Berlin–Hamburg vasútvonalra a német fél (DB) kikötéseinek eleget téve döntött a cseh vasúttársaság az első és második kocsiosztályú, és étkezőkocsik felújítása mellett. A Pars nova járműgyártó vállalat került ki győztesként a tenderben, amelynek összértéke 570,4 millió korona (6,3 milliárd forint), összesen hetvenegy, három különböző típusú vasúti kocsit újítanak fel. A soron következő cseh kocsifelújítási program leginkább az erősebb és hatékonyabb légkondicionáló berendezés telepítésében, a kocsik kipofozott belterében, valamint a modern audiovizuális utastájékoztató rendszer beszerelésében nyilvánul meg, azaz az utasok kényelmét javítják.

USB-csalakozó, ugyancsak a másodosztályon (is)!

Az első osztályú (Ampz) kocsikban például teljesen újak a szép fekete bőrülések, picit railjetes dizájnú lett a beltér. Újdonságnak számít az ülések között elhelyezett USB-csatlakozó beszerelése is, ezek a másodosztályú (Bmz) kocsikban is megtalálhatók. Az étkezőkocsikon kívül minden kocsiban lesz wifi, növelik a konnektorok számát is. A felújítás során új központi vezérlőrendszert is kaptak a kocsik ajtói, amelyek így még biztonságosabbak lesznek. Kicserélték az elhasználódott kárpitot is, sőt, ezeket újabban a másodosztályú kupés kocsikba is lefektetik (az első osztályon fekete, a második osztályon kék színű), ezzel további hangtompítást elérve.

Az elektronikus utastájékoztató rendszer minden ülés mellé jár

Az első három példány (egy első osztályú, egy másodosztályú és egy étkezőkocsi) már át is esett a kötelező teszteléseken a velimi próbapályán. A kocsik fokozatosan élesben is bemutatkoznak a hamburgi EC-ken. A szóban forgó kontraktus mellett a Pars nova nyerte a maradék huszonkét ex-ÖBB kocsik felújítására kiírt pályázatot is. Ennek értelmében körülbelül megegyező járműfelújítást végeznek majd rajtuk azzal a különbséggel, hogy tizennyolc kupés kocsiból termes kocsi lesz, amelyek kerékpárok szállítására is alkalmasak lesznek, továbbá mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyekkel is el lesznek látva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek