Esztergom város önkormányzata három éve nem fizet a Vértes Volánnak a helyi közlekedés ellátásáért, az évek óta görgetett tartozás most már elérte a 112 millió forintot. Mivel a cég szerint továbbra sincs remény a számla kiegyenlítésére, ezért április negyedikén felmondta a várossal kötött helyijárati szerződést. A három havi felmondási idő július 4-én jár le, attól a naptól kezdve a helyi járatok nem fognak elindulni a városban. Ez a gyakorlatban hat vonalat, és mintegy kétszáz indulást jelent. Az új menetrend szerint a városon belül ezentúl a némileg sűrűbben járó helyközi járatokkal lehet majd utazni, amelyek átszelik a város fő irányát a pilismaróti vámtól Dorogig. Ezek mellett természetesen megmarad a Volánbusz Budapest–Dorog–Esztergom, illetve a Budapest–Visegrád–Esztergom vonala is. A dolog pikantériája, hogy a helyközi buszokból csak napi néhány indulás érinti a vasútállomást, így a vonattal érkezőknek általában gyalogolniuk kell, ha a belvárosba szeretnének bejutni.  A vasútállomás mellett teljesen ellátatlan marad a Bazilika mellett található temető is, ahová komoly szintkülönbséget letudva mentek le a járatok.

Archív képek segítségével ismerkedjünk meg a város közlekedésével:

Csuklós kocsi az 1-es viszonylaton, a Dobozi Mihály utcában, 2004-ben

Ikarus 260-as a vasútállomás előtt, az 1-es járaton

A helyi közlekedés leállításával a vasútállomás és környéke ellátatlan marad. A képen az 1-es járat érkezik az állomás elé

A belvárosban továbbra is buszozhatunk, igaz, kicsit más díjszabással

Időnként helyközi kocsik is feltűntek a helyi vonalakon, az utassűrűség sokszor ugyanis nem indokolta a harmadik ajtót

Újabb helyközi kocsi helyijáratban: egy Ikarus 266-os

A képen egy másik 266-os kanyarodik a Bazilika mögött

A laprugós járművek érdekes színfoltjai voltak a városnak. A buszokat azóta már selejtezték

2007-re buszok nagy része megkapta a cégnél alkalmazott helyi színösszeállítást

A Volán által az esztergomi helyijáratra vásárolt két Mercedes Conecto egyike a buszállomáson

A városban ezentúl helyközi buszokkal utazhatunk (a szerző felvételei)

A változásokról, viszonylatokról, menetrendekről és díjszabásról bővebben a Vértes Volán honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Az ügyben megkerestük a minisztériumot, a város önkormányzatát, valamint az érintett közlekedési cégeket. Választ csak a Volánbusztól kaptunk, de ők a Vértes Volánra hárították a kérdést.