Kapott-e a pénzt magyar politikus a MÁV Cargo eladása után?

iho   ·   2014.07.10. 10:43

A HVG nyomtatott kiadásában megjelent írás szerint már négy ügyésznek tört bele a bicskája Ausztriában a magyar vasúttársaság teherfuvarozó cége, a MÁV Cargo privatizációja körüli korrupciós gyanú bizonyításába. Hat év után mégis per lesz Bécsben az értékesítés „mellékkörülményei” miatt. Az osztrák gazdasági és korrupciós ügyészség ugyanis lezárta 28 oldalas vádiratát, amelyre állítólag már az igazságügyi minisztérium is rábólintott.

Az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy a 2008. január 2-án aláírt, 407 millió eurós (akkori árfolyamon 102 milliárd forintos) adásvételi szerződés összehozásához túl magas sikerdíjat fizetett ki a vevő, az osztrák államvasutak (ÖBB) leánycége, a Rail Cargo Austria. Ráadásul az ismeretlennek mondott lobbista a 6,6 millió euróért nem nyújtott megfelelő ellenszolgáltatást. Messzebbre jutottak tehát, mint a magyar hatóságok, amelyeket ugyancsak foglalkoztatott a sikerdíj címzettje, a lobbilistán nem szereplő, budapesti bejegyzésű Geuronet Bt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek