Karácsonyi lézerfények - csak óvatosan!

iho   ·   2018.12.15. 13:46

Csillagfény, több mint 6000 fénypont, és akár 300 négyzetméter bevilágítása - ilyen és ehhez hasonló szöveggel hirdet számos internetes oldal karácsonyi lézerfényeket, amely az ünnepi kivilágítás egyik legújabb formája.  A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor.

A karácsonyi dekorációs lézerfényrendszerek ünnepi díszbe öltöztetik a házakat, az utcákat, de azt kevesen tudják, hogy helytelen használatuknak repülésbiztonsági kockázata van, ugyanis ezek az eszközök képesek a pilótákat megzavarni és elvakítani.

Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a lézerfénynek pedig jelentős látást zavaró és veszélyeztető, illetve figyelemelterelő hatása van, így megzavarhatja a repülőgép személyzetét felszállás és leszállás közben.

A HungaroControl ezért arra kér mindenkit, hogy ezeket a szabadtéri eszközöket minden esetben körültekintően helyezzék el. Ellenőrizzék, hogy azok kizárólag a házak falára világítanak és véletlenül sem az égre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.