Kész az M4-es teljes Pest megyei szakasza

MTI/iho   ·   2020.07.23. 15:00
400px_m4_pestmegye

Az M4-es legújabb, Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszával teljessé vált a gyorsforgalmi út Pest megyei része. Az útszakasz 26 milliárd forintból épült meg. Az M4-es kiépítése gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a közlekedést az ország egyik legveszélyesebb útjának számító 4-es főúton.

A Cegléd és Abony közötti szakasz átadásával teljessé vált az M4-es Pest megyei része (fotó: Mészáros János/MTI)

Az autóút folytatása, a Szolnok elérését és elkerülését garantáló Abony–Törökszentmiklós szakasz 2022 tavaszáig épül meg. Folyik a Törökszentmiklós és Berettyóújfalu közötti 95 kilométeres útszakasz építésének előkészítése, az engedélyezési tervek várhatóan idén elkészülnek. A nyáron a Berettyóújfalu–Nagykereki, országhatár közötti közel harminc kilométeres szakasz átadás-átvétele is lezárulhat. Habár a Tápió vidékének egyes részei kimaradnak a jelenlegi fejlesztésekből, a környékbeliek remélik, hogy a gyorsforgalmi úthoz bekötő leágazások is megépülnek majd.

Az M0-stól Abonyig lehet már használni az M4-est (kép forrása: NIF Zrt.)

A fejlesztések befejezésével már csak az M30-as jelenleg is épülő Miskolc–Tornyosnémeti szakasza hiányzik ahhoz, hogy Magyarország elsőként kiépítse a Közép-Európa észak–déli irányú, belső gyorsforgalmi összekötését megvalósító Via Carpatia közúti folyosó rá eső elemeit.

Magyarország gyorsforgalmi törzshálózata öt éven belül megközelítheti a végleges kiépítés szintjét. Az év végére a települések kétharmadán élő 8,4 millió ember, az ország lakosságának 86 százaléka juthat el legfeljebb fél óra alatt a gyorsforgalmi vagy kiemelt főúti hálózatig, 2025-re pedig az ország településeinek háromnegyedére igaz lesz, hogy harminc perces közelségben van egy négysávos úthoz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.