Kevesebb veszteséget termelt tavaly a BKV, mint amire számított

iho/vasút   ·   2019.05.29. 12:10
bkvgarazs0

A BKV Zrt. 2018-as éves beszámolójában szereplő 9,3 milliárd veszteség mértéke közel hatmilliárd forinttal kedvezőbb a Társaság Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Üzleti tervében szereplő értéknél. Ez a tervezettnél magasabb bevételek mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat hatékonyan gazdálkodott a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, és mind az anyagjellegű, mind a személyi jellegű ráfordítások tekintetében jelentős megtakarítást ért el a tervezett értékekhez képest.

A BKV állami támogatással újíttatta fel az M3-as metróvonalon közlekedő szerelvényeket, jelenleg pedig a vonal felújítása zajlik (fotó: Vörös Attila)

A veszteség ellenére a BKV Zrt. folyó működési költségeinek finanszírozása 2018-ban is garantált volt, ahogy a 2012-ben bevezetett új közszolgáltatási rendszer működése óta mindig. A veszteség számviteli jellegű és elsősorban annak a következménye, hogy a BKV eszközpótlásának és eszközfelújításainak finanszírozása nem kizárólag az értékcsökkenés ágán valósult meg 2018-ban, hanem a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat egyéb fejlesztési forrásokat garantált e célra.

A BKV Zrt. eszközállományán 2011 óta az M4-es metróvonal átadásán felül is több mint százmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Főváros, illetve a Magyar Állam támogatásából – például az M2-es metróvonal járműcseréje vagy az M3-as szerelvényeinek felújítása –, és folyamatban van az M3-as metróvonal több mint kétszázmilliárd forint értékű felújítása is. Ezek az összegek nem járulnak hozzá a BKV Zrt. számviteli eredményéhez, ugyanakkor elősegítik a fővárosi közösségi közlekedési rendszer korszerűsödését.

A BKV Zrt. működésének finanszírozása folyamatos, a társaság pénzügyi és tőkehelyzete stabil, és a 2015-ös állami adósságátvállalás óta banki kölcsönre sem szorul.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek