Kezdődhet a budai fonódó villamoshálózat kivitelezése

iho   ·   2014.09.05. 13:15
budai_fonodo0

A hónapok óta tartó jogvita után a KDB minden pontban igazat adott a BKK-nak a beruházás közbeszerzési eljárását megtámadó kivitelező cég panaszait kivétel nélkül elutasítva. A döntéssel elérhető közelségbe került, hogy új, átszállásmentes, észak–déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöjjenek létre. Július elején már tendergyőztest hirdettek, de a vesztes megtámadta az eredményt.

Térképek forrása: BKK. Ha kattint, galéria nyílik, ahol látványterveket is talál, amelyek szintén a BKK honlapjáról valók

A villamoshálózat Bem rakparti ágát a BEM Tram Konzorcium építheti meg közel 4,4 milliárd forintért, míg a Széll Kálmán téri ág kivitelezésére az ÓBUDA Tram Konzorcium mintegy 8,2 milliárd forintos ajánlatát fogadta el. Azonban az eljárásból kizárt vesztes pályázó, aki a közbeszerzési eljárásokon való részvételtől többszörösen eltiltott gazdasági szereplő, a tíznapos szerződéskötési moratórium letelte előtt megtámadta az eredményt, és a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KDB) kérte az eljárást lezáró döntés megsemmisítését. A KDB-nél lezajlott jogorvoslati eljárás mostanra fejeződött be, döntését a KDB közzétette honlapján.

A Döntőbizottság megállapította, hogy a BKK két kötelező kizáró okot megállapítva, a jogszabályoknak megfelelően eljárva, helyesen zárta ki az eljárás eredményét megtámadó kivitelező konzorciumot a közbeszerzési eljárásból, és állapította meg a kérelmező által vezetett konzorcium ajánlatának érvénytelenségét.

A Döntőbizottság megállapította továbbá azt is, hogy a BKK az eljárásban jogszerűen és helyesen járt el. A Döntőbizottság határozatában valamennyi, az eljárás eredményét megtámadó konzorcium által vitatott pontban a BKK-nek adott igazat, ennek következtében a kérelmező TVV–Fonódó Konzorcium közös ajánlattevő a befizetett 25 millió forintos igazgatási díjat elvesztette. A KDB megállapította, hogy egy újabb közbeszerzési eljárásban is hamis adatot szolgáltattak, amely alapján további legalább három évre kizárta annak lehetőségét, hogy egyéb közbeszerzési eljárásban részt vegyenek.

A BKK szerint az eljárás lezárásával döntő közelségbe került, hogy új, átszállásmentes, észak–déli irányban egész Budát átszelő vonalak jöjjenek létre: a korábbi 17-es villamos és három jelenleg is működő budai járat (19, 41 és 61) vonalának összekötésével hosszú, észak–déli irányban egész Budát átszelő villamosvonalak jönnek létre, és Óbudáról átszállás nélkül juthatunk el a Széll Kálmán térre, a BAH-csomóponthoz, illetve Kelenföldre vagy éppen Albertfalvára. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának segítségével európai uniós és hazai forrásból 90,4 százalékos (Széll Kálmán téri ág), illetve 63,8 százalékos (Bem rakparti ág) uniós támogatással valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek