Kezdődik a vitorlázórepülő VB, úton a magyar csapat

Ugrósdy Márton   ·   2014.06.19. 10:00
cim

Szerda hajnalban elindult a magyar vitorlázórepülő válogatott a finnországi Räyskälä repülőterére, ahol szombaton kezdődik a 33. Vitorlázórepülő Világbajnokság. Magyarországot hárman, Diófási Orsolya, Csonka István és Hamar Zoltán képviselik.

Idén Finnország rendezi a világbajnokságot klub, standard és 20 méteres kétüléses kategóriákban. A másik három géposztály is találkozik majd, ők nagyjából egy hónap múlva, a lengyelországi Lesznóban tartják majd a szokásos kétéves megmérettetést.

A helyszín: sok erdő, sok tó, és egy tágas reptér<br>(fotó: panoramio.com)

A finnországi Räyskälä Skandinávia egyik leghíresebb repülőtere, a környező síkságok pedig komoly távok teljesítését is lehetővé teszik. A repülést itt megkönnyítik a hosszú nappalok, amelyek az itthoni nyári napoknál is hosszabbak, így téve lehetővé a nagy teljesítmények kirepülését.

Maga a repülőtér is igen nagy: négy betonozott futópályával rendelkezik, és itt található a Finn Sportrepülési Intézet is. Räyskäläben nem először rendeznek világversenyt, utoljára 1976-ban tartottak ilyen nagy eseményt.

A mezőny szokás szerint a legjobbakat vonultatja majd fel. Magyar szempontból nehézséget jelent, hogy nem rendelkezünk elégséges számú és megfelelő minőségű repülőkkel. Orsi a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség legütőképesebb gépével, a HAL farokjelű Discusszal megy majd, de géppár nélkül biztosan nehéz dolga lesz.

A válogatott Discusa egy korábbi őcsényi versenyen <br>(fotó: Keller Tamás)

Klub osztályban a két magyar versenyző (mind a ketten nemzeti bajnokok) saját gépével vesz részt a világbajnokságon, mert nekik nem tud a szövetség gépet biztosítani. Csapatkapitányunk Diófási Gábor lesz majd. A szűkös anyagi lehetőségek miatt kétüléses kategóriában sajnos nem tudunk magyar versenyzőket indítani.

A nehéz körülmények ellenére bizakodással tekintünk a következő két hétre. Terveink szerint rendszeresen beszámolunk majd a versenyről, és abban is biztosak vagyunk, hogy itthon is sokan drukkolnak majd a magyaroknak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek