Kilenc kilométer 900 millióért

MTI   ·   2012.09.27. 08:59

Közel kilenc kilométer utat újítottak fel csaknem 900 millió forintért Veszprém megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 20092013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 192 – összesen 1265 kilométernyi 4 és 5 számjegyű – mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást; a várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 104 milliárd forint, ebből a Közép-dunántúli régióban 17 milliárd forintnyi forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére – áll a közleményben.

A 8408 jelű Pápa-Szilsárkány összekötő út 8,8 kilométeres felújítása többnyire külterületi útszakasz, de Ihász település belterületi részét is érinti. A felújított úton a korábbi aszfalt makadám burkolat jelentősen leromlott, teherbírása a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, felülete kátyús, nyomvályús és balesetveszélyes volt írta a Magyar Közút.

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a KMES Konzorcium szakemberei a burkolatalap felújítását a felmart aszfalt újrahasznosításán alapuló, környezetbarát eljárással végezték el, majd új aszfaltburkolatot és négy buszöblöt is építettek.

A Magyar Közút Zrt. tájékoztatása szerint a felújítással a projektgazda célja elsősorban a környéken élőknek munkát biztosító Pápa, Ihász és Marcaltő megközelíthetőségének, közlekedésének, a külterületi, valamint átkelési szakaszok közlekedésminőségének és térségi elérhetőségének javítása, jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételek biztosítása, területi felzárkóztatás volt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

A sikeres projektzárást követő öt éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Kapcsolódó hírek