Kínai kerozin – olcsóbban belföldre

iho/repülés   ·   2011.10.14. 20:00
China_southwest_airlines_cr

Peking másodszor csökkenti idén a kerozinárat – de csak a belföldi légi forgalom számára. A kormány döntése értelmében mostantól tonnánként 2,2 százalékkal kell kevesebbet fizetni, ha a járat Kínában indul és Kínába érkezik.

Az ATW Online beszámolója szerint a kínai légitársaságok üzemeltetési költségeinek átlag 40 százalékát teszi ki az üzemanyagra fordított pénz, a China Southern Airlines számára például, amelynek járatai 80 százalékban belföldiek, évi 440 millió jüan megtakarítást jelent a kormány intézkedése. Az Air China és a China Eastern pedig 373 milliót nyer a döntés révén, ezek a társaságok járataik 70 százalékát indítják belföldi célpontokra.

A Beijing International – persze sok belföldi járat is innen indul

A szelektív árdöntés azért érdekes, mert legutóbbi hírek szerint Moszkvában is hasonló árképzésen gondolkodnak, külön a nemzetközi és külön a belföldi járatokra. Ugyanakkor az orosz szaktárcának az okoz nehézséget, hogy a nagy olajcégek piacidegen megoldásnak tartják az olcsóbb belföldi üzemanyagárakat, sőt ezek a vállalatok még szeptemberben úgy nyilatkoztak, hogy hasonló megoldás nincs sehol a világon.

Kapcsolódó hírek