Kinyitható vagy kihúzható kanapé, avagy nem mindegy mit választunk?

iho   ·   2019.02.20. 16:58

(x)

Attól függően, hogy milyen funkció betöltésére keresünk kanapét, elég nagy a választék. Hiszen kereshetünk állandó alvásra, esetleg vendégágynak is, de akár egy egyszemélyes kinyitható kanapé is szóba jöhet. Van, aki a klasszikus ülőgarnitúrák mellett teszi le a voksát, míg más inkább a modernebb darabokat kedveli. Ezeken kívül még száz másik szempont van, nem is kezdünk bele a felsorolásba.

Éppen ezért ma bemutatjuk az állandó alvásra szánt kanapékat, amik nagyban különböznek azoktól a daraboktól, amiket inkább csak vendégágynak használnánk, vagy ha szeretjük a vendéget, még annak sem. Ezek az úgynevezett ágyazható, ágyneműtartós darabok.

Ebben az esetben a kinyitás módja sem mindegy, mivel, ha csak simán kihúzható a kanapé, akkor az az esetek jelentős részében azt jelenti, hogy a kihúzást követően a matracok nincsenek egy síkban. Ez pedig azt eredményezi, hogy huzamosabb használat után elkezd fájni a derekunk, és előjönnek egyéb mozgásszervi megbetegedések is. Tehát ez hosszú távon minden, csak nem kényelmes.

Az állandó alvásra szánt, kinyitható kanapék esetében a fekvőfelület egyben van, vagyis 1 személy egy 80-90 x 200-as matracon alszik, így törés csak a két matrac között van, amin meg jó esetben nem fekszünk. Ennek a típusnak általában a kinyitási módja is rendkívül egyszerű, hiszen csak előre kell húzni az ülőfelületet, aminek következtében elő is bukkan az ágyneműtartó. Erre csak rá kell hajtani a háttámlaként funkcionáló oldalt, így készen is van az ágyunk, és már csak az ágyazás van hátra.

Nagyon praktikus, hogy ezek a kanapék rendelkeznek ágyneműtartóval, hiszen így nem kell másik ágyneműtartó szekrény, ami csak a helyet foglalja a szobából. Ennek az ágytípusnak az egyetlen hátránya, hogy úgy kell elhelyezni a kanapét, hogyha ágyból (is) szeretnénk tv-t nézni, akkor lehetőleg egymás mellől tudjuk nézni, ne kelljen egymás háta mögül kukucskálni.

Végül pedig van még egy sarkalatos pont a megfelelő ülőgarnitúra kiválasztásánál, mégpedig a borítása. Hiszen nem mindegy, hogy milyen környezetbe érkezik a kanapé. Van-e gyermek vagy talán háziállat? Ténylegesen állandó alvásra szeretnénk használni vagy csak időnként?

Ezek mind befolyásolják a döntést, mivel olyan közegben, ahol többféle hatás érheti a kanapét, mint amilyen egy csokis vagy festékes tenyér, vagy akár egy házikedvenc, ami felugrik a sáros mancsával, akkor a textilbőr bevonat a legoptimálisabb, mivel könnyen tisztítható. Ellenben, ha gyakran használnánk állandó alvásra, akkor jó szolgálatot tehet a szövet borítás, hiszen az melegebb, bár nehezebb tisztítani bármilyen folt keletkezik rajta.

Kapcsolódó hírek