Kis légellenállású kamiont tervez a Renault

iho/közút   ·   2012.09.27. 18:45
cx_kiskep

A korszerű motorok, a könnyített karosszéria és a csökkentett súrlódás mellett a légellenállás mérséklése eredményezhet kisebb üzemanyag-felhasználást. A tanulmány az utóbbi technikára helyezte a hangsúlyt. A CX/03-at a tökéletesített aerodinamika és a takarékosság jegyében építette meg a francia gyártó.

Renault CX/03 (forrás: Renault)

A teherautó hűtőmaszkja szénszálas műanyagból és alumíniumból készült, különlegessége, hogy középső eleme menet közben változtatja helyzetét. Nagy sebességnél így áramvonalasabb a CX/03. Ez még nem minden, egy alsó szpojler szintén mozog, kis sebességnél felemelkedik, nagy tempónál, például autópályán leereszkedik, hogy kisebb legyen a légörvény a jármű alatt. Három oldalsó lemez is szabályozza a légáramlást, a külső visszapillantó tükröket személyautós méretűre csökkentették.

A vízcsepp formájú fülke szélvédőjét 12 fokos szögben döntötték meg, a kerekeket teljesen beburkolták, a vontató hátsó diffúzort kapott, a pótkocsi pedig szpojlereket. A fülke és a pótkocsi közötti rést mozgó elemmel pótolták ki, amely teljesen rásimul a félpótkocsira menet közben, kanyarodásnál ugyanakkor visszahúzódik, hogy ne akadjanak össze.

Kapcsolódó hírek