Korrupciós vizsgálat az Airbusnál

iho   ·   2016.08.08. 10:08

Csalás, vesztegetés és korrupció gyanúja miatt indított vizsgálatot a a súlyos gazdasági visszaélésekkel foglalkozó brit nyomozó hatóság (Serious Fraud Office) az Airbus polgári utasszállítógépeket gyártó és eladó részlegével szemben. A BBC értesülései szerint a vádak az eladásokban közreműködő konzultációs cégekkel de állami szervekkel is kapcsolatosak.

A BBC emlékeztet arra, hogy az európai gyártó exporthiteleit az Egyesült Királyság már áprilisban befagyasztotta, ezután a német és a francia kormány is hasonlóan döntött. Akkor még csak bizonyos szabálytalanságokról volt szó, most azonban kifejezetten bűnügyi eljárás keretében kérette be a hivatal azokat a dokumentumokat, amelyek „tengeren túli ügynökségek” részételével kapcsolatosak. Az Airbus jelezte, együttműködik a hatóságokkal a vizsgálat folyamatában.

A brit források emlékeztetnek arra, hogy a nagy repülőgépgyártók sűrűn élnek a gépek eladása érdekében exporthitelekkel, ez az egyik bevett módja annak, hogy nem annyira tőkeerős cégek illetve szegényebb országok légitársaságai is új utasszállítókhoz jussanak. Ezekhez a hitelekhez a gyártó országa részéről nyújtanak állami garanciát, így kerülhettek a képbe a kormányhivatalok is, amelyek ezeket az exporthiteleket engedélyezték. A BBC szerint az Airbus a tavalyi eladások hat százaléka esetében használt fel ilyen típusú exportfinanszírozást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek