Korszerűsítette az útdíjhasználati ellenőrzéseket a NÚSZ

MTI   ·   2019.05.07. 13:15
400px_utdij

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón közölte, hogy a február óta tesztelt rendszer a három és fél tonna feletti járművek ellenőrzési lehetőségeit bővíti. A fejlesztés menet közben, a legkorszerűbb kamerával készít videófelvételt, a hozzá tartozó szoftverrel készült anyagot pedig a rendőrségnek továbbítják. A rendszer kikerülhetetlen, ezért értelmetlenné teszi a trükközéseket. A mozgó járművek figyelésére alkalmas technológia világszinten is egyedülálló, hiszen a menet közbeni ellenőrzésekkel mind a viszonylati jeggyel, mind a rendszámmal trükközés értelmetlenné válik. A fejlesztésnek köszönhetően a tetten érések aránya máris a többszörösére, csaknem két százalékra ugrott, hiszen idén április végéig majdnem 3600 feldolgozott esetből hatvanhetet adtak át bírságolásra a menet közbeni ellenőrzésekből. A kedvező tapasztalatoknak köszönhetően a NÚSZ Zrt. azt tervezi, hogy az újfajta ellenőrzést az e-matrica rendszerre is kiterjeszti.

Autóra szerelt kamera az  útdíjhasználati jogosultságok ellenőrzésére kifejlesztett rendszer bemutatóján a NÚSZ XIII. kerületi Váci úti központjában (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy nem a büntetéseket, hanem a szabálykövetést kell erősíteni, de a trükközők kiszűrése a jogkövető fuvarozók érdekeit is védi. A tapasztalatok szerint az útdíjfizetési jogosultsággal visszaélők gyakran más szabályokat is áthágnak. A belföldi autósok és fuvarozók körében a szabályosan közlekedők aránya évek óta javul, a külföldiek ugyanakkor egyre nagyobb arányban közlekednek megfelelő jogosultság nélkül.

A NÚSZ Zrt. tavaly az e-matrica rendszerben egymillió pótdíjas esetet, a három és fél tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíjrendszerben negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt. A pótdíjbevétel csaknem hétmilliárd forint volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek