Kötelező tengerihajó-biztosítás: módosul a törvény

MTI   ·   2012.04.05. 15:13

A gazdasági célú, 300 bruttó tonnatartalmúnál nagyobb tengeri hajóknak – amelyek magyar lajstromozásúak, vagy pedig Magyarország területi vizein közlekednek - rendelkezniük kell az üzemelésük során okozott károk fedezetére szóló biztosítással – az előírást a víziközlekedési törvény módosításának tervezete és a tengeri hajók kötelező biztosításáról szóló kormányrendelet tervezete tartalmazza, mindkettő a kormány honlapján jelent meg – adja hírül a távirati iroda.

A biztosítást az üzembentartónak kell megkötnie. A kötelező biztosítást a Londonban 1996-ban kötött egyezmény tartalmazza, amelyet Magyarország 2008-ban tett a belső jog részévé.

A biztosítási igazolást magyar és angol nyelven kell kiállítani. A hajó parancsnoka köteles az igazolás eredeti példányát a fedélzeten tartani. A biztosítás meglétét a hajózási hatóság és a vízirendészet ellenőrzi. A biztosítás hiánya miatt 600 ezer forint bírság szabható ki.

Amennyiben a magyar hatóság - a biztosítás hiánya miatt - külföldi lobogójú hajó üzemeltetését korlátozza vagy megtiltja, erről értesítenie kell az Európai Bizottságot is. A két jogszabály várhatóan július 1-jén lép hatályba.

Kapcsolódó hírek