Következő megálló a Kocour sörgyár

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.01.25. 08:45
Kiskep_kocour

És ezt is lehet. Nem okoz gondot a cseheknek a sok utánajárás, pecsétgyűjtő akció, ami egy magánvasúti megállóhely létesítéséhez szükséges. A kivitelezéssel sincsen semmi gond, csak folyjon a sör!

Vasúti megállóhely épült az észak-csehországi Varnsdorf városkában, mégpedig a helyi sörgyár közvetlen közelében A megállóhely neve: Varnsdorf – pivovar Kocour. A Kocour sörgyár a helyiek büszkesége, saját kis sörgyáruk van, pedig a Szudéta-vidéki városban csak körülbelül 15 ezren laknak. Persze ez önmagában még nem olyan nagy valami, vannak kisebb lélekszámú települések is, ahol van sörgyár – ezeken a tájakon a paprika és a napraforgó helyett is (csak) komló terem. A Kocour sörgyár (a kocour kandúrt jelent) tehát ellenállt az ádáz bürokrácia-labirintusnak, s beszerzett minden szükséges engedélyt, ami egy vasúti megálló létrehozásához szükséges. Teljesen saját erőből, helyi munkások bevetésével épült meg a megálló a 089-es vonalon Varnsdorf és Seifhennersdorf között.

A Kocour sör jelképe a megállón is ott díszeleg<br>(fotók: a Kocour sörgyár jóvoltából)<br>A képre kattintva galéria nyílik

A sörgyár további érdekessége, vasúti vonatkozása: az udvarában lévő volt WLABv hálókocsi, amelyben kisebb hotel működik. A kiselejtezett kocsit a Cseh Vasutaktól vásárolta meg a sörgyár igazgatója (aki persze vasútbarát). A látogatók tehát vasúti hálókocsiban hajthatják álomra fejüket, ha arra járnak, s esetleg lekésték az utolsó vonatot. Megvan a következő kirándulásom célpontja!

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek