Közeleg a Karácsony, készül rá a vasút is

iho   ·   2017.12.18. 16:15
IC_Budapest-nagylid_Miskolckislid

Az advent utolsó hetéhez érkeztünk, lassan ajánlott elkezdeni az utazások megszervezését. A MÁV az új menetrend után most közzétette a karácsonyi változásokat is.

Ahogyan az ünnepekkor megszokhattuk, karácsonykor idén is három napon át változik a közlekedési rend: Szenteste, december 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend érvényes. Az év utolsó és a jövő év első napján is készüljünk változásra, ha utazni szeretnénk. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint járnak majd a vonatok. Viszont január 2-án, kedden már a munkanapokon megszokott menetrendekre számítsunk.

Karácsonyfa-állítás a Nyugati-pályaudvaron (fotó: Vörös Attila)

A MÁV Start az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsol, mivel az utasforgalom ilyenkor jelentősen megnő, erre utalnak a tavalyi adatok is. Tavaly december 24–26-áig mintegy háromszázezren közlekedtek a MÁV-Start járatain. Ugyancsak nagyon sokan utaznak az ünnepi időszakot és a diákok téli szünetét lezáró napokon: ilyenkor akár ilyenkor akár 400–450 ezer utas választhatja a vasutat. A legtöbben a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, a Budapest–Miskolc és a Budapest–Győr vonalak szerelvényeit veszik igénybe, valamint Budapestre szinte az ország minden részéről utaznak.

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza, a Budapest–Miskolc és a Budapest–Győr vonatai ünnepekkor a legkihasználtabbak

A tapasztalatok alapján a karácsonyt megelőző egy-két napban már hosszú sorokra lehet számítani a pénztáraknál, ezt elkerülendő a MÁV-Start azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes jegyvásárlási lehetőséget is, ennek előnyeiről részletes tájékoztatást adtunk.

2016-ban az e-vonatjegy bevezetésével az adventi időszakban jelentős számú jegyet adtak el interneten keresztül, a menetrendváltáskor bevezetett, önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények miatt pedig várhatóan még többen választják ezt a megoldást: az online vásárolt, automatából kinyomtatott jegy esetén öt, e-vonatjegy esetén tíz, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatra szóló e-vonatjegy esetén húsz százalékos kedvezményt nyújt a MÁV. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, ami Androidon és iOS-en is elérhetővé válik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek