Közlekedésfejlesztés: ezt és így kell csinálni

MTI/iho   ·   2015.03.13. 08:58

A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia keretében a kormány olyan alapvető célokat fogalmazott meg a 2014–2020. közötti időszakra, mint a megyeszékhelyek bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, illetve az országhatárok elérése gyorsforgalmi utakon – ezek megvalósításának feltételeit határozatban tette közzé, a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány szükségesnek tartja azt, hogy a 2014–2020. közötti időszakban tervezett közlekedési infrastruktúra beruházások kapcsán olyan tervek készüljenek, amelyeket minden érintett szereplővel – a nyomvonalat meghatározó döntés meghozatala előtt – előzetesen és érdemben egyeztettek. A gyorsabb megvalósításához szükséges valamennyi engedélyezési eljárás egyszerűbb legyen – fogalmazza meg a határozat. Az ügyintézés tényleges határideje ne haladhassa meg a hatvan napot, az engedélyek hatályának lejárta pedig ne eredményezze a beruházás ellehetetlenülését. Ezért az eljárásoknak párhuzamosan kell lezajlaniuk, egyrészt az eljárási idők csökkentése, másrészt az egymásnak – vagy önmaguknak – ellentmondó szakhatósági állásfoglalások kizárása céljából.

A kisajátításról azt tartalmazza a határozat, hogy a megvalósításhoz szükséges ingatlanok tulajdonjoga mielőbb állami tulajdonba kell, hogy kerüljön. A felszín alatti közút és vasút építésével érintett felszíni ingatlanokat pedig csak a legszükségesebb mértékben kell kisajátítani. Fontosnak tartja a kormány azt is, hogy a környezetvédelmi engedélyezési eljárások során a szakhatósági eljárási idők rövidüljenek. Meg kell vizsgálni a közmeghallgatásokon a szakhatóság kötelező részvételét, továbbá meg kell valósítani, hogy legkésőbb a közmeghallgatást követő tizenöt napon belül a szakhatóságok között konszenzus alakuljon ki. A konszenzus hiányában a felügyeleti szerv – vagy szervek – legfeljebb további nyolc napon belül adjanak az engedély szempontjából felhasználható állásfoglalást.

A határozat végrehajtására április 30-áig kaptak határidőt a tárcavezetők.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek