Lakossági egyeztetésen Rákosmente változásai

iho   ·   2014.08.25. 13:45
00kicsi

A magát a kétezres évekig tartó „városközpont-koncepció” felszámolása, átmérős járatok közlekedtetésének bevezetése után elvileg már csak kisebb finomításokra van szükség Rákosmente autóbusz-közlekedésében. Két komoly cél vezérelte a mostani tervek elkészítőit: a hatvani (80a) vasútvonalra ráhordás és a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky kórház közvetlen elérése, továbbá a kerület eddig gyorsjáratokkal nem érintett területeit is bekapcsolnák a forgalomba, az Örs vezér tere könnyebb elérhetősége érdekében.

Rákoskeresztúr, városközpont: ebben a formában 2008-ig létezett<br>(forrás: VEKE-archívum)

Több kísérletet tettek már a mikrobuszos közlekedés integrálására a városi tömegközlekedési rendszerbe: Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep vasútállomásokig új, 269-es, 298-as, illetve 297-es járatok közlekednének majd, a mikrobuszokat a keskeny kertvárosi utcák áteresztőképessége indokolja. Hat év után újra csak Rákoskeresztúr, városközpontig jár a 161-es és a 162-es autóbusz, a maglódi Auchan áruházat az Örs vezér teréről induló 261E autóbusz szolgálja ki, egy új, csak reggel közlekedő, 161E gyorsjárat pedig a Péceli út–Zrínyi utca–Kucorgó tér–Pesti út kört teszi meg az Örs vezér terétől a kerület központján át.

A tervezett új hálózat<br>(forrás: BKK)


Rákosmentén kívül Kőbánya közlekedését is javítja majd az új 195-ös járat. A Puskás Ferenc Stadiontól indulva az Új köztemetőig a 95-össel egyező útvonalon jár, innen a Kozma utcán át Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik. Jelentősen módosul az eddigi 201E és 202E jelzésű buszok közlekedése, ezentúl alapjáratként, rövidebb útvonalon és szűkebb menetrenddel közlekednek. Ritkább lesz a 68-as busz, amelynek a legjobban lefedett, Kispest, Vas Gereben utca–Újhegyi lakótelep szakaszán a 68A betétjárat közlekedik majd.

Az új, ráhordó mikrobusz-járatok tervezett útvonala

A tervezet teljes részletességében a BKK honlapján olvasható, ugyanitt lehet augusztus 31-éig az olvasói észrevételeket is itt lehet beküldeni a tanulmány alján levő kitöltendő mezőt használva.

Ismét Kőbánya és Keresztúr között járna a 162-es<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.