Légiközlekedési káosz: jövőre nem ismétlődhet meg!

iho   ·   2018.10.07. 08:00
cim

Mit lehet tenni a kaotikus légiközlekedési helyzet javításáért? A válaszok egyben magyarázatként is szolgáltak az idei nyár rengeteg késésére. Az ATW online beszámolója azért is érdekes, mert az iparági partnerek rendszerint egymást hibáztatják a zűrzavarért, amint például az ultra low-costok egyike, a Ryanair egész hadjáratot folytatott a légiforgalmi irányító szolgálatok ellen, tény, hogy sok volt ezen a térfélen is a sztrájk, és az európai légtér helyenként továbbra is töredezett, rosszul szervezett.

Azon a hamburgi légügyi „csúcstalálkozón” azonban, amelyen a hatóságok, a kormány képviselői és a légitársaságok is képviseltették magukat, a Lufthansa oldaláról hangzott el igen komoly nyilatkozat: Carsten Spohr Lufthansa-elnök, aki már korábban is komoly mértékben vállalt felelősséget a zavarokért, kijelentette: nem ismétlődhetnek meg az idei nyári állapotok.

Igaz, a későbbiekben a technikaiak mellett a biztonsági vizsgálatok problémáját is említette, ami persze a repterek ügye, viszont bejelentette, a csoport hatszáz új állással tervezi a minőség javítását.

Ami a további konkrét intézkedéseket illeti, a Lufthansa low-cost leányvállalata, az Eurowings a 2019-es nyári csúcsidőszakra hat gépet fog tartalékolni arra az esetre, ha egyes járatok túl nagy késést szednek össze, és a nap közepétől gyorsan bevethetők lesznek annak érdekében, hogy a menetrendet helyreállítsák. A Lufthansa a komolyabb karbantartási munkákat igyekszik a kisebb forgalmú téli időszakra összpontosítani a gépeken.

Ugyanakkor a konferencián Hamburg polgármestere hangsúlyosan beszélt a németországi légiirányítás problémáiról, konkrétan a karlsruhei Eurocontrol-központ munkaerő-hiányát említette. A frankfurti repülőtér tíz új vonalat nyit a biztonsági vizsgálatokra, ezen a területen más német repterek is erősítenek. Szó esett nemcsak az olyan mobil-applikációkról, amelyek a késésekről időben értesítenek, hanem olyanokról is, amelyek már a késések miatti kompenzáció igénylésében is segítenek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek