Lezuhant egy elektromos kisgép Pogánynál

iho/repülés   ·   2018.05.31. 11:10
cim

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép az 58-as főút mellett, Szalánta térségében. A légijármű a pécs-pogányi repülőtértől pár száz méterre, eddig ismeretlen okból és körülmények között csapódott földbe. A balesethez a pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a tüzet. Az egységek jelenleg a műszaki mentési munkálatokat végzik. A Katasztrófavédelem elsődleges információi szerint a kisrepülőn két ember tartózkodott, akik a baleset következtében életüket vesztették. A főutat Pogány és Szalánta között, a 10-es és 12-es kilométer között teljes szélességében lezárták.

A baranyai hírportál információja szerint „egy kétszemélyes elektromos kisrepülőgép” zuhant le gyakorlórepülés közben a főút mellé,  a gép tíz óra tíz perckor szállt fel a pogányi reptérről, tett két kört a levegőben, és a második kör után történhetett valami, mert ekkor zuhant a kukoricásba. A Flightradar képe szerint azonban a gép felszállás után az első forduló közben csapódott volna a földbe. A gép pontos típusának meghatározása folyamatban van, hangzott a hatósági közlemény.

Nem kizárt, és közösségi portálokon is ezt valószínűsítik, hogy a Magnus Aircraft Zrt. gépéről van szó, a most még csak néhány példányban létező elektromos meghajtású, műrepülésre is alkalmas kompozit konstrukcióról, az e-Fusionról, amelynek gyártóközpontját most építik a pogányi repülőtéren, és, mint beszámoltunk róla, a szerdai bokréta-ünnepségen két ilyen gép kötelékben húzott át a szerkezetkész összeszerelő csarnok fölött. Más elektromos meghajtású repülőgép információink szerint nem üzemel Magyarországon.

A portálunkhoz eljuttatott megbízható, de nem hivatalos közlés szerint a szerencsétlenül járt gép lajstromjele HA-XEF, vagyis valóban a Magnus egyik prototípusáról van szó, amelyet 2016-ban mutattak be a sajtónak. A Siemenes motorral működő konstrukció a korábban a Földközi-tengert megkerülő Magnus Fusion e-változata.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek