Luton, Marseille, Milánó: ellenőrizd a járatodat!

iho   ·   2018.05.25. 13:45
cim3

A lutoni repülőtér honlapján ugyan csak „kisebb fennakadásokról” esik szó, de azért a most következő hétvégén késések és zavarok lehetnek a brit főváros egyik fontos repülőterén, ahová és ahonnan igen sűrűn repülnek magyar utasok. Érdemes készülni a zavarokra azoknak is, akiknek a járata elméletileg közvetlenül nem érintett, mert az illető légitársaságot nem a sztrájkba lépett reptériek szolgálják ki, de természetes, hogy amikor az egyik földi kiszolgáló munkája akadozik, akkor az egész légikikötőben felszökik a késések száma.

(fotók: Skycop)

A reptéren a Menzies Aviation földi kiszolgáló és a CCS utasokkal foglalkozó cég alkalmazottai sztrájkolnak május 26. és 30 között. A Menzies akciója szombat hajnali háromtól vasárnap tizennégy óráig, a CSS dolgozóié szombat hajnali öttől hétfő reggel ötig tart. A Menzies az easyJet, a Vueling, és két román cég: a Blue Air és a Tarom járatainak fogadásával és indításával foglalkozik.

A Menzies alkalmazottait összefogó Unite szervezet elsősorban a poggyászkezelők, rakodók bérkövetelésére hivatkozott a sztrájk meghirdetésekor, mondván, a repülőtér forgalma tizenöt hónapja már egyfolytában egymillió utas fölött van, érthető tehát, hogy az alkalmazottak a megnövekedett mennyiségű munkáért több fizetést követelnek. Egyébként a hét végére korábban a lutoni tűzoltók, kisegítők és biztonságiak is sztrájkot hirdettek, de az ő esetükben a bértárgyalások reménykeltően haladnak, ha ők is leállnának, az valóban az egész légikikötőt megbénítaná.

A Skycop nevű, a légiutasok érdekvédelmét felvállaló szervezet arra figyelmeztet, hogy jelenleg az uniós szabályok szerint a sztrájkok okozta járattörlések, késések és egyéb kellemetlenségek és károk nem tartoznak a légitársaságok felelősségi körébe, noha a Skycop ezt akarná elérni, mondván, abszurd, hogy a sztrájk kivételt képez a kompenzálandó esetek köréből, pedig a légitársaságok sokszor úgymond „a sztrájkokkal takaródznak” olyan esetekben is, amikor az ő mulasztások okoz kellemetlenséget.

A cég szerint a globális légiforgalomban átlag havi 30 ezer jártot törölnek, a késések száma ennek legalább a hússzorosa.

Apró kerülő a flightradar képén, kedden, a francia irányítók leállása alkalmából

A hétvégére várható egy másik érdekvédelmi akció is Európában, ami összekuszálhatja a légiközlekedést: az egész francia légteret és ezzel a kontinens forgalmát megzavaró keddi sztrájk után most Marseille irányítói állnak le két napra, vagyis szombatra és vasárnapra, a munkabeszüntetés Korzikát is érinti. A francia légiforgalmi irányítók idén már eddig többet sztrájkoltak, mint tavaly egész évben.

Még egy apró sztrájk a hétvégére: a milánói repülőtereket kezelő cég alkalmazottainak egy része szintén nem dolgozik szombaton.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.