Magyarországnyi utasszám Ferihegyen!

iho   ·   2015.12.10. 16:15
cim

BA-alkalmazottak sorfala fogadta a rekordereket (fotók: BA)

Ma délben a Budapest Airport utasforgalma elérte a 10 millió főt, vagyis eddig egy magyarországnyi utazó fordult meg a repülőtér termináljain 2015-ben, ami minden idők legmagasabb száma – adja hírül a Budapest Airport. A tízmilliomodik utas egy tatai házaspár lett, akik egy négynapos hosszú hétvégét tölthetnek el Isztambulban a reptérkezelő és a Pegasus légitársaság jóvoltából.

Lukács Zsolt és felesége köszöntésével a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér hivatalosan is belépett az egy éven belül nyolc számjegyű utasforgalmat kezelő légikikötők elit klubjába. A Tatán élő pedagógus házaspár a Budapest Airport játékán szerezte meg az előkelő címet, amiben a repülőtér a 10 milliomodik utas helyét hirdette meg nyereményként.

Balról Jost Lammers, jobbról Lukácsék

A rekord alkalmából a Budapest Airport vezérigazgatója fogadta a szerencsés utasokat a SkyCourt terminálépületben, ez idő alatt a repülőtér a többi utast is aprósüteményekkel lepte meg. Jost Lammers elmondta, a 10 milliós álomhatár átlépése igazán kemény munka eredménye, és bizonyítja, ott van a helye Budapestnek Európa vezető repülőterei között. Év végéig a várt utasszám 10,3 millió lesz, és a BA vezetője jövőre még nagyobb forgalomra számít.

Más utasoknak is jutott az ünnepi sütiből

A reptérkezelő értékelése szerint az utasforgalmi rekord elérésében közrejátszottak az idén indított új repülőjáratok, a megnövelt repülőgép-kapacitások, valamint a sűrítések éppúgy, mint Budapest egyre fejlődő turisztikai kínálata vagy éppen a külföldiek számára kedvező ár-érték arány. A Budapest Airport idei átlagos forgalomnövekedése novemberig meghaladta a tizenkét százalékot, ami több mint kétszerese az európai átlagnak és ezzel egyike a leggyorsabban növekvő repülőtereknek a kontinensen. Csak az elmúlt egy évben három új légitársaságot köszöntöttek Budapesten és nem kevesebb, mint tizennyolc új járat indult, az egész évet tekintve pedig negyvennégy légitársaság összesen száz útvonala volt elérhető a budapesti utasoknak.

Az új mólók tervei már a Malév bukása előtt megszülettek, az alsó épül meg, a képen látható másodikról (felül) még nincs döntés

A bővülő forgalom láthatóan megélénkítette a Malév bukásával lelassult repülőtéri beruházásokat is, ezt egy szerdai idegenforgalmi rendezvényen mondta el a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója. Mint arról portálunk is beszámolt, már elkészültek a tervek egy új pier, móló építésére (a jelenlegi, a diszkontokat kiszolgáló „bádogterminál” helyén), amelynek utashídjai a szélestörzsűekhez segítik a beszállókat, az alsó szintről pedig a low-costok gépei lesznek elérhetőek. Korábban ennek elkészültét 2017-re jelezték, Kam Jandu a mostani rendezvényen azt mondta, a 220 méter hosszú létesítményt 2018-ban adják át, 2020-ra pedig elkészül a C-terminál, amellyel a mostani check-in kapacitás a duplájára nő. Még közelebb vagyunk a régóta várt reptéri hotel megnyitásához, ami 2017-re várható és jövő évben kezdődik az építése.

A C-terminál alaposan megdobja a check-in kapacitást

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek