Már nem kell piszkos kézzel vonatozni Mátészalka felé

iho/vasút   ·   2018.11.22. 12:00
400px_mav_kezfertotlenito

Általános gondnak számít, hogy télen a fagyok beálltával a MÁV-Start a személyszállító vasúti kocsik jó részét nem tölti fel a kézmosáshoz és WC-öblítéshez szükséges vízzel, hogy a tartályok ne fagyjanak el. Víz nélkül viszont nem lehet kezet mosni a kocsikban ebben az időszakban. Ez a higiénés probléma a 110-es számú, Debrecen–Mátészalka–Fehérgyarmat vonal vonatait is érinti.

A Mátészalka környéki problémákkal foglalkozó Mátészalkaleaks blog jó ideje küzd a vasúttársasággal, hogy találjanak valamilyen elfogadható megoldást. A MÁV másfél évnyi nyaggatása végül eredményt hozott: kézfertőtlenítő-adagolókkal látták el a 110-es vonalon közlekedő vasúti kocsikat, melyek tisztasága jól láthatóan javult az elmúlt hetek során.

Csepp a tengerben, de legalább valami előrelépés: kézfertőtlenítőket szerelt be a MÁV a Debrecen–Mátészalka–Fehérgyarmat között közlekedő vonatok mellékhelyiségeibe (fotó: Mátészalkaleaks blog)

A blog információi szerint a MÁV-Start néhány hónapja törekszik javítani a kocsik higiénés állapotát. A lépesek egyike, hogy Debrecenben úgynevezett tisztítási átvevő munkakört hoztak létre. Az illető számos feladatot kapott: ő szervezi és koordinálja a vasúti járművek tisztításához szükséges feltételek megteremtését, ellenőrzi a megtisztított járművek tisztasági minőségét, elvégzi a szükséges adminisztrációt, részt vesz a járműtisztítási tervek elkészítésében, továbbá kivizsgálja a tisztítást érintő utaspanaszokat.

A fejlesztés apró előrelépés a szabolcsi, szatmári régió számára. A vasúti közlekedés szempontjából meglehetősen hátrányos helyzetű térséget azonban  újabb átokkal tervezi sújtani a MÁV-Start: pályázatot írtak ki a Nyíregyháza–Nagykálló és Mátészalka–Csenger vonalakon közlekedő vonatok autóbusszal történő pótlására – a lépést már az idei menetrendváltással, azaz december 9-től kezdődően bevezetnék. Előbbi, nem túl jó állapotban lévő vonal leállításával megszűnne a közvetlen vasúti kapcsolat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye és második legnépesebb városa között. Ráadásul az új menetrend Csenger felé az eddigieknél használhatóbb közlekedést kínálna.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek