MÁV-Start: fő a biztonság

iho   ·   2017.08.22. 14:16

A projekt egyelőre a tesztelésnél tart, három gyártó összesen huszonhat eszközét próbálja ki huszonöt önkéntes jegyvizsgáló. A belső próbák után augusztus közepén kezdték az éles teszteket a forgalmas budapesti elővárosi vonalakon. A jegyvizsgálókat – mint az utasokkal legtöbbször találkozó vasúti dolgozókat – sok szóbeli illetve tettleges inzultus éri, 2017-ben eddig 53 kalauz volt elszenvedője valamilyen támadásnak. A büntetés – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vétsége – akár öt év börtönbüntetést is vonhat maga után.

(forrás: MÁV-Start)

A tesztet végző önkéntes jegyvizsgálókon külön kitűzővel jelzik a hang- és képrögzítést, a felvételeket a MÁV-Start a jogszabályoknak megfelelően kezeli majd. A tesztidőszak lezárultával döntenek a testkamerák teljes körű bevezetéséről, továbbá arról is, hogy melyik gyártó modelljét alkalmazzák. A megoldás nem egyedülálló Európában: a német és osztrák vasúttársaság úgyszintén tesztel testkamerákat a pályaudvarokon szolgálatot teljsítő személyzeten.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek