Még a Pezsónak sem sikerül legyőzni a Hannoverit

iho/vasút   ·   2017.09.20. 15:15
pezso-hannoveri0

Már nincs ott semmi látnivaló, eltakarították a romokat, de adminisztráljuk ettől függetlenül: a Telepes utca és Nagy Lajos király útja kereszteződésében, a Peugeot sofőrje azt gondolta, ő még ott jó lesz a Hannoveri előtt. Nem így lett. A balesetben két ember megsérült, a 406-os eleje még hasznosítható, a Banánt meg újra összerakják. A karambol a 3-as és a 62A-s villamos menetrendjének tett be, de terelni kellett a 124-es a 125-ös és a 277-es buszokat is – a villamosok helyett pótlóbusz közlekedett a Bosnyák tér és a Nagy Lajos király útja/Czobor utca között. A kimaradó szakaszon a 32-es autóbusszal is utazhattak a tömegközlekedők.

A címbéli gépjárműről Jolsvai András-művekben lehet tájékozódni, például ebben a kötetben is.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Mihádák Zoltán)

A baleset mintha csak azért történt volna, hogy – lehetőleg utoljára – igazolja a Nagy Lajoson a hétvégén beinduló átalakításokat, de mégsem. A munkálatok lényege épp a sűrű villamos-gépjármű találkozások számának radikális csökkentése, tehát: a korábban baleseti gócpontnak számító, jelzőlámpás szabályozás nélküli, Ilosvai utcai, Gyarmat utcai, Benkő utcai és Bonyhádi utcai, valamint a keresztutcához nem kapcsolódó, Komócsy utca és Szugló utca között található villamosátjárót véglegesen lezárják.

A villamost keresztező forgalom a szomszédos megmaradó átjárókban továbbra is lehetséges lesz. Világos a koncepció: ott lesz tilos az Á, vagyis átjárás, ahol nincs jelzőlámpa, és ahol nincs villamosmegálló, mert ha a nagy sárga vasaló álló helyzetből indul, mégiscsak több az esély az ütközés elkerülésére.

Nos, a rossz hír: ez a délutáni Peugeot speciel a hosszú Nagy Lajos-féle hadszíntér egy lámpás kereszteződésében fordult a Hannoveri elé. Innentől kezdve az ember és gondolom a közlekedésszervező szakértő kissé tehetetlennek érzi magát: az egy dolog, hogy ahol amúgy robog a villamos, ott ne is lehessen kijönni elé. De ha a lámpa is már sárga/piros, a jóember mégis át akar suhanni előtte, nos, erre sajnos csak széttárhatjuk a karunkat.

Még egy fontos információ: a gyérülő átkelési lehetőségek kompenzálásaképp a Nagy Lajos király útja keleti oldalán szervízút épül a lezárt átjárók és a legközelebbi használható átjárók között:

  • az Ilosvai utca és a Czobor utca;
  • a Gyarmat utca és a Kerékgyártó utca között;
  • a Benkő utca és a Komócsy utca között.

A Bonyhád utcát megközelíteni a Nagy Lajos király útjához közeli Heveder utcán át lehet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek