Még pontosabban járnak a GYSEV szerelvényei

iho/vasút   ·   2015.05.28. 13:45
00kicsi

A társaság csaknem 7 milliárd forintos fejlesztési projekt keretében központi forgalomirányító és ellenőrző rendszert valósít meg, amely a GYSEV összes vasútvonalára kiterjed. A munkálatok már megkezdődtek, a kivitelező cégek várhatóan 2016 tavaszára készülnek el a nagyszabású beruházással.

A GYSEV magyarországi hálózatán a forgalomirányítás szabályzása jelenleg öt csomóponti biztosítóberendezési távvezérlő központból valósul meg. A központok húsz állomás forgalmának irányítását látják el, ez nagyjából a hálózat felét jelenti. A társaság további huszonnégy állomásán a szakemberek helyi kezeléssel végzik a forgalomszabályozást.

A vállalat hatékonyabb, egységes forgalmi üzemirányítást kíván megvalósítani a „GYSEV üzemirányító központ létrehozása a szükséges biztosítóberendezési felülvezérlések kialakításával” című projekt keretében. A 6 milliárd 970 millió forint összköltségű projekt a Közlekedés Operatív Program, valamint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg, Európai Uniós források felhasználásával.

Jó hírek első kézből, 1. rész: aki mondja, Nagy Károly, a GYSEV forgalom vezetője (fotók: GYSEV)

A beruházás során Csornán és Szombathelyen korszerű forgalomirányító központok jönnek létre. Sopronban ugyanakkor forgalom ellenőrző központ létesül, melynek feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz. A projekt keretében a GYSEV üzemeltetésében lévő 414 kilométeres magyarországi vasúthálózat mind a negyvennégy állomása egységes vasútüzemi felügyeleti rendszerbe integrálódik, mely európai szinten is kiemelkedőnek számít. A modernizált forgalomirányításnak köszönhetően csökken a vasúti közlekedés zavartatásának lehetősége. Az egységes forgalomirányító rendszer segítségével növekedhet a vasútvonalak átbocsátó képessége, valamint ritkulhatnak a késések.

A beruházás során az egységes forgalom-ellenőrzés mellett megvalósul a felsővezetéki energia távvezérlés és távfelügyelet központba integrálása is. A fejlesztés keretében a vasúttársaság további harminc utastájékoztató kijelzőt telepít állomásaira, melyek valós idejű információval látják el a közösségi közlekedést igénybe vevőket.

Jó hírek első kézből, 2. rész: aki mondja, Czibula András, a GYSEV stratégiai műszaki fejlesztés vezetője

– A mai, modern vasúti közlekedés fontos feltétele, hogy központokból szabályozzuk a vonatforgalmat. Így egységessé válik a szabályozás és gyorsul a belső információk áramlása, ezáltal a konfliktushelyzetekre is gyorsabban tud reagálni vasúttársaságunk. A hálózati szinten egységes forgalomirányítási rendszer ugyanakkor gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé – mondta a projekt nyitórendezvényén Czibula András, a GYSEV stratégiai műszaki fejlesztés vezetője.

A 2016 tavaszára megvalósuló egységes rendszer kivitelezési munkálatait a Prolan-Savaria Konzorcium végzi, melynek tagjai a Prolan Irányítástechnikai Zrt. valamint a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek