Még tíz hibridbusz az üstrának Hannoverbe

iho/közút   ·   2016.11.23. 13:45
hibridhannoveri0

Több mint nyolc év és ötmillió kilométer megtétele után a hannover közlekedési vállalat, az üstra Allison H 50 EP hibridrendszerrel felszerelt buszokkal bővíti flottáját. Tíz vadonatúj Solaris 18H buszt szállítanak a német városba jövőre, amelyből öt már tavasszal forgalomba áll, a flotta másik felét ősszel kapja meg az üstra.

Tíz Solarist kért még az üstra (fotók: Allison)

Az Allison H 40/50 EP rendszerek kétmódozatú párhuzamos felépítésűek – egy tisztán mechanikus és egy tisztán elektromos meghajtás kombinációja – a lehető legjobb energia-hatékonyság elérése érdekében. A technológia automatikusan, párhuzamos hibridként működik, ezzel az üzemanyag-fogyasztást akár huszonöt százalékkal is csökkentheti egy átlagos buszéhoz képest. Ráadásul az energia-visszatápláló fékezési képesség jóval megnöveli a fékek élettartamát, ami akár a 350 százalékot is elérheti.

Az elmúlt nyolc évben az üstra huszonhétre emelte a Solaris Urbino 18H buszok flottáját, amelyben Allison H 50 EP hibridrendszer működik. A buszok elsősorban a városi útvonalakon – 121,123 és 124-es – futnak. Ezeket a járatokat a megállók közötti rövid távolság és az alacsony átlagsebesség jellemzi. Olyan körülmények, ahol a hibrid buszok előnyei a leginkább megmutatkoznak. Az Allison hibridrendszerek kibővíthetők egy egységesített elektromos elosztó felülettel, amely olyan kiegészítő komponensek részére biztosít áramot a hibrid rendszerből, mint az elektromos légkondicionálás, az elektromos légkompresszorok, a nagy teljesítményű elektromos kormánymű, melyek további üzemanyag megtakarítási lehetőségeket tesznek elérhetővé.

Barcelonai hibrid, ebben is Allison-váltó dolgozik

Hannover mellett más európai nagyvárosok is Allison hibridrendszerrel épített buszokkal bővítik flottájukat. Barcelona közlekedési vállalata jelenleg tizenöt Euro 6 Solaris Ubino 18H-t működtet. Ehhez rendelnek még huszonötöt, így Katalónia fővárosa üzemelteti majd Európa legtisztábban működő buszflottáját. Krakkó városi közösségi közlekedési vállalatának pedig tizenkét új busszal bővíti hibrid-flottáját 2016 év végéig.

Íme az Allison Hybrid H50 EP hibridrendszer

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek