Megálló reszelés: sikerült „megcsinálni” a budaörsi csomópontot

iho/közút   ·   2016.04.19. 13:45
bors_cs0

Update Garai szerkesztőtől: Attilám lement, megnézte közelebbről a víznyelőket is. Ezek vezetik majd el az összes összefolyó csapadékot.

További élményképek a galériájában, amelyből újfent kiderült, apáink nagyapáink idejében „párszor előfordult”, hogy mondjuk egy hídavatón még festették az egyik oldalt, de mire B. elvtárs odaért, ha nem is száradt még meg a festék, de legalább már készen volt, ám manapság ilyesmivel a Várkert Bazár óta pláne nem kell törődni, adjuk át, amikor ráérünk, kedvünk van hozzá, „osztjónapot”, a fiúk majd befejezik utólag...

Víznyelők. INkább ne essen az eső, vagy csak nagyon „halkan”... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Vörös Attila)

Korábban írtuk:

Még tegnap késő este az iho levlistáján hívta fel a figyelmet Garai szerkesztő néhány kínzó facebookos kérdésre. Jelesül a következőkre:

  • Aki a Balaton felől jön a Sasadi részre, annak megint reszeltek. Gyakorlatilag azoknak használhatatlan, mert csak tilosba lehet behajtani a visszafordítóra.
  • Azt a zajvédő falat mi értelme volt betenni az út közepére?
  • Ha nagyobb eső jön, akkor ugye a gyalogosok és a buszok is kétéltűek lesznek?

A 40-es a kelenföldi végállomásról indulva az aluljárón át fordul Budaörsnek. A sraffozás szab gátat annak, hogy az M1–M7-esen autózók visszafogjanak – akár az autópályára, vagy Sasadnak, Gazdagrétnek (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

Jelenlegi szűk élőerő és technikai keresztmetszeteinket figyelembe véve reggel munkába jövet, vagyis Budaörsről Kelenföldre bebuszozva gyalogosan tettünk kísérletet helyszíni szemlére. Nos, a „reszelés” megáll, a visszafordítás ugyanis csak ötven százalékosra sikeredett: míg a város felől érkezők simán visszafordulhatnak a centrum felé, az autópálya bevezető szakaszán érkezők legfeljebb az őrmezői oldalban kialakított P+R parkolót választhatják, számukra nem opció sem a súlyos tízezrek által lakott Sasad (és tovább Farkasrét), sem Gazdagrét, sem Pösingermajor-Frankhegy elérése. Még a facebookos kérdésben említett „tilos” módon sem, a túloldalra vezető aluljárót ugyanis sraffozott útfelfestés és fixált terelőelemek teszik megközelíthetetlenné. Márpedig ez véleményünk szerint baklövés, a helyzet közlekedési szakértőért és viszonylag csekély költségen megvalósítható megoldásért kiált, máskülönben a csomópont északi oldalában élők diszkriminációja ég majd bele a köztudatba, hacsak nincsenek a tervezőnek előttünk ismeretlen nyomós okai a megoldásra. (Bónusz: a Kamaraerdő felől befutó autósok is csak az M1–M7-re hajthatnak fel.) Egyébként e sorok írásakor, 2016. április 19-én 11 óra magasságában egy-két órán belül várható egy részletes helyszíni elemzés az indexen: kamerás Suzuki Swiftjük a csomóponton jártunkkor cirkálta be a helyszínt; az oknyomozásra nyilván a „kínzó facebookos kérdések” megválaszolása sarkallta őket.

Az őrmezői, már elkészült P+R – a Kelenföldi pályaudvarból feláldozott sínek helyén készül a bővítés. Erre a területre behajtva (ahogy az indexesek is tették) és visszafordulva viszont már be lehet jutni a Sasadra (is) vezető aluljáróba

A zajvédő fal jelenlétéhez nincs sok hozzáfűzni valónk: vizuális vonalvezetésük, esztétikájuk kifogástalan, és ha jól érzékeltük, fabeton létesítményről van szó, ami az egyik legjobb hangelnyelő megoldás – tekintettel arra, hogy legalább kétszer három sávról beszélünk, az őrmezői oldalra nem szűrődik át az autópályára kidöngető autók zaja, illetve fordítva, a Renault Baumgartnernél sem zavar a bevezető szakasz 80 decibele.

Az M1–M7 autópálya közös bevezetője. A lehajtók egyik sávja a P+R parkolóba vezet, a másik vissza az autópályára, a centrum felé. Az aluljáróból a Budapest központja felől érkezők vagy a P+R-be, vagy a városivá szelidülő autópálya szakaszra jutnak

A kétéltűség próbája majd akkor jön el, amikor legközelebb leszakad az ég.

Felülről, a tervezőasztalról (forrás: nol.hu)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.