Megint Lufthansa-sztrájk, főképp hosszútávú járatokon

MTI/iho   ·   2015.09.07. 18:00
cim3

Kedden ismét sztrájkba lép a német Lufthansa légitársaság pilótáinak egy része, a hosszútávú és légiáru-szállító járatokat érinti a reggel 8-tól este 22 óráig tartó munkabeszüntetés.

A Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés 18 hónap alatt a tizennegyedik sztrájk, az érdekképviselet ismét a korai nyugdíjazás feltételei és a költségcsökkentési lépések, köztük egyes pilóták fizetésének csökkentése miatt akar nyomást gyakorolni a cég vezetésére.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy sajnálattal vették tudomásul a VC bejelentését, mivel álláspontjuk szerint a hétvégi tárgyalásokon már jóval kedvezőbb és fenntarthatóbb ajánlatot tettek, mint korábban.

A munkabeszüntetés a főbb központokból induló tengerentúli járatokat érinti

A sztrájk ideje alatt érintett járatok pontos listáját a Lufthansa honlapján teszi közzé. A 170 hosszú távú járat közül 80 nem indul, 90 közlekedik. A sztrájk elsősorban a Frankfurt, München és Düsseldorf  repülőteréről induló gépeket érinti, de érkező járatok is elmaradhatnak. Az utasokat vagy a csoporthoz tartozó más légitársaságok (Swiss, Austrian, Brussels Airlines), vagy más partner légitársaságok járatai szállítják majd.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, az elhúzódó sztrájksorozat igen keményen érinti a légitársaságot. A tavalyi hullám összesen 230 millió eurójába került a Lufthansának, idén, a Forbes becslése szerint az eddigi veszteség 100 millió dollár körüli.

Német pilóták állásait félti a szakszervezet

Idén tavasszal úgy tűnt, hogy a sztrájkhullám lassan lezárulhat, a vitában álló felek elfogadták, hogy választott bíróság hozzon döntést a függő ügyekben, a VC ennek megfelelően nyár közepéig vállalta, hogy nem kezdeményes újabb munkabeszüntetést.

A tárgyalások mostani megszakítását a szakszervezet a nyugdíj- és bérvitán kívül azzal is magyarázta, hogy le akarja állítani Németországon kívüli pilóták felvételét a Lufthansa hamarosan induló leányvállalatához, az Eurowings diszkont légitársasághoz, amelynek Ausztriában van üzemeltetési engedélye. A Lufthansa vezetése hétvégén még tárgyalni akart, a VC ezt elutasította.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.